İlk günde 936 bin 159 kişi başvuru yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı **“Yüzyılın Konut Projesi”**ne vatandaşlar ilk günden yoğun ilgi gösterdi. Türkiye genelinde dar gelirli vatandaşlara uygun koşullarda ev sahibi olma imkânı sunmayı hedefleyen projeye, başvuruların açıldığı ilk gün 936 bin 159 kişinin başvuru yaptığı bildirildi.

Proje ile 81 ilde toplam 500 bin vatandaşın konut sahibi yapılmasının planlandığı, bu sayede hem barınma ihtiyacının karşılanmasının hem de konut arzı artırılarak kira fiyatlarının dengelenmesinin hedeflendiği belirtildi.

Bakan Murat Kurum: “Türkiye ev sahibi oluyor”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yüzyılın Konut Projesi’ne yapılan başvurulara ilişkin son durumu sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

Kurum, “Türkiye ev sahibi oluyor. Yüzyılın Konut Projesi’nde ilk gün 936 bin 159 vatandaşımız başvuru yaptı. Her başvuru, devletimize duyulan güvenin göstergesi. Milletimizin bu büyük ilgisine en sağlam, en modern yuvalarla karşılık vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum’un açıklamasıyla, projenin ilk günden geniş bir kesime ulaştığı ve başvuru sayısının kısa sürede yüksek seviyeye çıktığı ortaya konuldu.

Başvurular 19 Aralık’a kadar sürecek

Türkiye genelinde hayata geçirilen proje kapsamında, başvuruların dün itibarıyla başladığı ve 19 Aralık’a kadar devam edeceği açıklandı. Proje, şehirlerin:

  • Barınma talebi,

  • Nüfus yoğunluğu,

  • Ekonomik yapısı

dikkate alınarak planlandı. Böylece, konutların ihtiyaca göre dağıtılması ve nüfus baskısının yüksek olduğu bölgelerde konut arzının artırılması amaçlandı.

Kimlik numarasının son hanesine göre aşamalı başvuru

Başvuru sürecinde yoğunluk yaşanmaması için, önceki kampanyalarda olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının son rakamına göre aşamalı başvuru sistemi uygulandı.

Buna göre:

  • İlk gün, kimlik numarasının son hanesi “0” olan vatandaşlar başvuru yaptı.

  • 11 Kasım’da son hanesi “2” olanlar,

  • 12 Kasım’da son hanesi “4” olanlar,

  • 13 Kasım’da son hanesi “6” olanlar,

  • 14 Kasım’da son hanesi “8” olanlar için başvuru ekranları açıldı.

Bu uygulamanın 15 Kasım itibarıyla sonlandırılacağı, bu tarihten sonra ise 19 Aralık’a kadar tüm vatandaşlara başvuru imkânının tanınacağı ifade edildi.

Başvuruların:

  • e-Devlet üzerinden,

  • Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Katılım Bankası şubeleri aracılığıyla yapılabileceği açıklandı.

Şehit aileleri ve gazilerden başvuru ücreti alınmayacak

Başvuruların e-Devlet üzerinden 18 Aralık’ta, banka şubeleri üzerinden ise 19 Aralık’ta sona ereceği bildirildi.

Proje kapsamında, şehit aileleri, terör, harp ve vazife malulleri ile gaziler için özel bir düzenleme yapıldı. Bu grupların başvuru işlemlerinin, başvuru bedeli alınmadan, yalnızca banka şubeleri aracılığıyla gerçekleştirileceği açıklandı.

Ayrıca projede;

  • Şehit yakınları,

  • Gaziler,

  • Engelliler,

  • Emekliler,

  • Gençler,

  • 3 ve daha fazla çocuğu bulunan aileler

için özel kontenjanlar ayrıldı.

Buna göre:

Başvuru şartları: Gelir sınırı ve ev sahipliği kriteri

Projeye, 18 yaşını doldurmuş, en az 10 yıldır Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve tapuda kendisi, eşi ve çocukları üzerine kayıtlı evi bulunmayan herkesin başvurabileceği belirtildi.

Başvuru yapacak haneler için gelir sınırı da tanımlandı:

  • İstanbul’da hane halkı aylık net gelirinin en fazla 145 bin lira,

  • Diğer illerde ise en fazla 127 bin lira olması şartı getirildi.

Bu kriterlerle, projenin özellikle dar ve orta gelirli kesimi hedeflediği ve çoklu konut sahipliğinin önüne geçilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Fiyatlar, vade ve taksitler: 240 ay vade, yüzde 10 peşinat

Projede satılacak konutların 2+1 ve 1+1 tiplerinde, yatay mimariye ve geleneksel dokuya uygun şekilde tasarlanacağı açıklandı.

Konutların satış şartları şu şekilde duyuruldu:

  • Konutların satış bedelleri 1 milyon 800 bin liradan başlayacak.

  • Konutlar, devlet güvencesiyle satışa sunulacak.

  • Ödemelerde yüzde 10 peşinat alınacak.

  • Kalan tutar için 240 ay vade uygulanacak.

Taksit tutarları ise:

  • İstanbul’da 7 bin 313 liradan,

  • Diğer illerde 6 bin 750 liradan

başlayacak şekilde belirlendi.

Bu ödeme koşulları ile uzun vadeli, düşük taksitli bir model oluşturulduğu ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimini kolaylaştırmanın hedeflendiği vurgulandı.

Kura, teslim tarihi ve en fazla konut yapılacak iller

Proje kapsamında inşa ve ihale sürecinin kasım ayında başlayacağı, ilk kuraların ise aralık ayında çekileceği açıklandı.

Konutların teslimatlarına ilişkin takvimde ise:

  • İlk teslimlerin Mart 2027 itibarıyla başlamasının planlandığı belirtildi.

Projede en fazla konutun inşa edileceği iller de netleşti. Buna göre:

  • İstanbul,

  • Ankara,

  • İzmir,

  • Bursa,

  • Konya

en fazla konut inşa edilecek ilk 5 şehir olarak kayıtlara geçti. Proje kapsamında yapılacak toplam konutun beşte birinin İstanbul’da inşa edileceği ifade edildi.

Böylece, Yüzyılın Konut Projesi, hem ilk günde aldığı rekor başvuru rakamıyla hem de geniş kapsamlı ödeme ve kontenjan yapısıyla Türkiye genelinde barınma sorununa yönelik en kapsamlı sosyal konut adımlarından biri olarak öne çıktı.