14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde yabancı seçmen kütüğüne kayıtlı yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 156 yerde bulunan 73 büyükelçilik ve konsoloslukta oy kullanabilecek. Dış temsilciliklerde oy kullanma işlemi 9 Mayıs'ta sona erecek olup, ülkelerinde belirlenen süre içinde oy kullanamayanlar 14 Mayıs'a kadar gümrük kapılarında oy kullanabilecek. Toplamda 46 gümrük kapısında 4 bin 671 gümrük sandık kuruldu ve 24 saat oy kullanma işlemi devam edecek.

MHP'den açıklama geldi: Bahçeli'nin videosundaki gönderme kime? MHP'den açıklama geldi: Bahçeli'nin videosundaki gönderme kime?

9 Mayıs'ta dış temsilciliklerde oy verme işleminin tamamlanmasının ardından, Avrupa'da Türk vatandaşlarının yoğun olduğu ülkelerde kullanılan oyların bulunduğu sandıkların Türkiye'ye getirilmesi için Türk Hava Yolları'ndan üç uçak kiralanacak. Uçaklar, İstanbul Havalimanı'ndan hareket edecek ve Türk Hava Yolları ile Dışişleri Bakanlığı'nın belirlediği güzergahı takip edecek. "Sandık Taşıma Komisyonu", sandıkların uçakta refakat edilmesi, Sandık Saklama ve Taşıma Kurulundan alınması, uçağa yüklenmesinin sağlanması ve Ankara'da Yurtdışı İlçe Seçim Kuruluna teslim edilmesinden sorumlu olacak.

Uçakta "diplomatik kurye" ile Dışişleri Bakanlığı'nın görevlendireceği personel ile Yüksek Seçim Kurulu'nun görevlendireceği personel de bulunacak. Komisyon başkan ve üyeleri, diplomatik kurye ve diğer personel, İstanbul Havalimanı'nda kiralanan uçağa binecek. Uçaklar, Berlin, Kopenhag, Stockholm, Londra, Köln, Münih ve Lyon'da belirlenen noktalara inecek. Gerektiğinde uçuş sayısı, iniş noktaları ve güzergahlar değiştirilebilir.

Yabancı misyonlardan uçak kiralamadan getirilen oylar "diplomatik kuryeler" ile taşınacak. Bu taşıma yönteminde Sandık Saklama ve Taşıma Kurulu, sandıkları tutanakla birlikte diplomatik kuryelere teslim eder. Oy sandıkları, diplomatik kurye ile uçağın yolcu bölümünde taşınacak. Bu şekilde Türkiye'ye getirilen oylar, kolluk kuvvetlerinin gözetiminde Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'na teslim edilecek. Kurullarda görev yapan siyasi parti temsilcileri de süreçte gözlemci olarak görev alabilir.

New York ve Lefkoşa gibi sandık sayısının fazla olduğu görevlerde her bir diplomatik çanta 20 kilogram ağırlığında hazırlanacak ve diplomatik çanta sayısına göre fazladan koltuk satın alınacak.

Türk Hava Yolları'ndan direkt uçuş bulunmayan yurt dışı misyonlar için oylar, Türk Hava Yolları ve Dışişleri Bakanlığı'nın mutabakatı ile Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen Türk Hava Yolları destinasyonlarındaki diplomatik kuryeye veya Sandık Saklama ve Taşıma Kurulu'na teslim edilir.

Yurt dışında kullanılan tüm oylar, Ankara'daki Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'na teslim edilecek ve seçimler bittikten sonra oylar yeniden sayılacak.