Güncel

YSK'dan 'geçersiz oy' uyarısı

YSK, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimde oyların hangi durumlarda geçersiz sayılacağı konusunda seçmenleri uyardı.

Abone Ol

YSK, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili seçmenleri bilgilendirmek için çeşitli videolar yayınladı. Bu videoların başlıkları şunlardır: 'Nerede ve nasıl oy kullanacağım', 'Görme engelli seçmenler için oy kullanma şablonu', 'Oyları geçersiz kılan haller', 'Seçim güvenilirliği ve şeffaflık', 'Seçim sonuçlarının ilanı'.

'Oyları geçersiz kılan haller' başlıklı videoda, oy pusulasının üzerine 'evet' veya 'tercih' mührünün basılmamış olması, birden fazla ittifaka, siyasi partiye veya adaya oy basılması, oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılması, oy pusulasının belirgin bir şekilde özel olarak karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret anlamı taşıyan herhangi bir madde çıkması gibi durumların oyun geçersiz sayılacağı belirtti.

'Seçim güvenilirliği ve şeffaflık' başlıklı videoda, oyların kullanılması, sayılması ve tutanağa geçirilmesinde 7 kişilik sandık kurulunun 5 üyesinin, o ilçede en çok oy alan siyasi partiler tarafından belirlendiği ve sandık kurulu tarafından tutanak altına alındığı belirtilmiştir. Tutanağın bir örneğinin de siyasi partilere verildiği vurgulanmıştır. Tutanağın hemen orada vatandaşların görebileceği şekilde asıldığı ifade edilmiştir. Ayrıca, oyların Seçim Bilişim Sistemi'ne (SEÇSİS) girilmesi ve birleştirilmesinin ilçe seçim kurullarında siyasi parti temsilcileri huzurunda gerçekleştiği ve bu verilerin YSK'ya ulaştığı, eş zamanlı olarak seçime katılan siyasi partilerle paylaşıldığı belirtildi.

'Seçim sonuçlarının ilanı' başlıklı videoda, sandık kurulunca düzenlenen imzalı ve mühürlü sandık sonuç tutanağının bir suretinin sandığın kurulduğu yere asıldığı ve birer suretinin de sandık kurulunda görev yapan siyasi parti üyeleri ve müşahitlere verildiği ifade edildi.