Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK'ün yapay zeka alanında yeni bir döneme girmeye hazırlandığını ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme kılavuzunda "bilişim teknolojileri" ve "yapay zeka" odaklı 10'a yakın yeni programın ilan edileceğini açıkladı. Özvar, yapay zeka uygulamalarının üniversitelerin eğitim, araştırma, geliştirme ve sosyal hizmet faaliyetlerinde etkili olacağını belirtti.

Yapay zeka konusunda etik bir çerçeve oluşturmak amacıyla "yapay zeka üzerine akademik etik yönetmeliği" üzerinde çalıştıklarını ifade eden Özvar, bu yönetmelikle ilgili üniversitelerin yapay zeka uzmanları ve hukukçularıyla bir araya gelerek akademik etik programını açıklayacaklarını söyledi.

yks-1

Öğrencilere yönelik olarak bilişim ve yapay zeka ağırlıklı programları tercih etmelerini tavsiye eden Özvar, gelecek yıl ve sonraki yıllarda yapay zeka ve bilişim teknolojilerine dair yeni lisans, ön lisans ve lisansüstü programlarının açılacağını duyurdu. 2024'te, 10'a yakın bilişim teknolojileri ve yapay zeka programının ilan edilerek YKS kılavuzunda yer alacağını belirtti.

Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman? Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman?

Yapay zeka ve bilişim teknolojilerinin yanı sıra iletişimin de önem kazanacağını vurgulayan Özvar, program güncellemeleriyle bütün alanlarda bilişim ve yapay zeka temelli derslere ağırlık verileceğini ifade etti. Üniversite programlarını güncelleyerek istihdam odaklı bir anlayışı benimsemeyi hedeflediklerini dile getiren Özvar, bu sayede öğrencilerin daha hızlı istihdama katılmasını ve yüksek gelirli iş bulmalarını amaçladıklarını ifade etti.

yks

Geçen yıl "web tasarımı ve kodlama" programıyla yapılan denemenin başarılı olduğunu ve kontenjanların yüzde 100 doluluğa ulaştığını açıklayan Özvar, bu başarının ardından yapay zeka ile ilgili programların açılışını genişleteceklerini ve detaylı bilgiyi kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.