Doğa Koleji Trabzon şubesinde öğretmen ve veliler, yeni eğitim-öğretim yılı hazırlığı içindeyken, 28 Ağustos günü okul yönetimi tarafından toplantıya çağırıldılar. Bu toplantıda sözlü olarak bildirilen kararla; 1 Eylül itibariyle kurumun kapatılacağını öğrendiler. Okul yönetimi kapanma kararına gerekçe olarak ise binanın kira maliyetinin artmış olmasını gösterdi.

Arı İnovasyon ve Bilim Eğitim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne bağlı kurumda, 2022-2023 eğitim öğretim yılı başlarken 100’ün üzerinde kayıtlı öğrenci ve yaklaşık 60 personel bulunmaktaydı. Yeni eğitim öğretim yılı için kayıtlarını yaptıran veliler çocukları için yeni okullar aramak zorunda kalırken, önümüzdeki bir yıl için sözleşme yapmış olan öğretmenler de açıkta kaldı.

Doğa Koleji Trabzon Şubesi’nin kapanma kararının geçtiğimiz yıl içinde de gündeme geldiğini ancak Doğa Koleji genel merkezinin daha sonra bu karardan vazgeçtiğini belirten öğretmenler; yeni dönem için sözleşmelerin imzalandığını ve hizmet içi eğitimleri tamamlayarak aylar önce kayıtlarını yaptıran 8. ve 12. Sınıf öğrencilerine ders vermeye başladıklarını belirttiler.

VELİDEN KAYIT ÜCRETİ ALINDI FAKAT ÖĞRETMENLERİN YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İÇİN İMZALADIKLARI SÖZLEŞMELERİ MEB’E VERİLMEDİ!
Doğa Koleji Trabzon şubesi velilerinden edinilen bilgilere göre, öğrenci kayıtları aylar önce alındı ve ödemeler yapıldı. Öğretmenler de Ağustos ayı ortasında hizmet içi eğitim programını tamamlayarak, okulda mesailerine başlamışlardı. 

Kurumun keyfi okul kapatma kararı duyurulduktan sonra öğretmenler; imzaladıkları sözleşmelerin resmi bildirim süresi aşıldığı halde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilmediğini öğrendiler. Başka okullar yeni dönem kadrolarını tamamladığı için iş bulmakta zorlandıklarını belirten öğretmenler “Bu hayat pahalılığında işsiz kalmamıza göz yumuldu. Kimse nasıl geçineceğimizi düşünmüyor mu? Hepimiz bu okula söz verdik, önümüzdeki bir yılı kapsayacak şekilde sözleşme imzaladık. Buna göre borca girdik. Halbuki sözleşmelerimizi bile MEB’e göndermemişler. Bize yapılan bu davranış kabul edilemez. Hakkımızı arayacağız” dedi.

Doğa Koleji Trabzon Şubesi’nin kapatılması kararının yeni eğitim yılına iki hafta kala ve sözlü olarak duyurulması; Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğine açıkça aykırılık teşkil ediyor. Çünkü Yönetmeliğe göre bu kararın en az üç ay öncesinden velilere, öğretmenlere ve Milli Eğitim Bakanlığına yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor. Öte yandan yazılı bildirimde bulunulmuş olsa bile okulların yeni eğitim öğretim yılı başlarken kapatılması usulsüz olarak tanımlanıyor. Bu şekilde kapatılan bir okulun kurucusunun beş yıl boyunca başka bir eğitim kurumu açması ve işletmesi yasak. Oysa Doğa Kolejlerinin neredeyse tamamı, Trabzon şubesinin de sahibi olan Arı İnovasyon ve Bilim Eğitim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne ait. Kısacası açıkça usulsüz olan kapatma işlemi, ilgili şirketin diğer Doğa Kolejlerini de yönetemez hale gelmesine yol açabilecek.

Doğa Koleji yetkililerince Ağustos ayında duyurulan kapatma kararının gerekçesi, okul binasının kirasının artmış olması olarak gösterilmişti. Oysa yerel basına yansıyan bir habere göre; Doğa Kolejlerinin sahibi olan Arı İnovasyon ve Bilim Eğitim Hizmetleri Anonim Şirketi, Trabzon’daki okulun bina sahibine daha Ocak ayı başında kira sözleşmesini feshettiklerini bir ihtarname ile bildirmiş. Ocak ayı başında kendileri tarafından yapılan kira feshine rağmen yeni öğrenci kayıtlarının neden alındığı, öğretmen sözleşmelerinin neden yenilendiği, durumun ilgililere neden bildirilmediği ise merak konusu... 

115246347-gorsel

Kapatma kararının öğretmen ve velilere duyurulmasından hemen sonra bir veli ihbarı üzerine konuyu araştırmak için derhal Trabzon’a gittiklerini belirten Birlik Sendikası Öğretmen Temsilcisi Nihan Soycan, “Ortada bir rezalet var. Okul kapanma işleminin nasıl gerçekleşebileceği 5580 sayılı kanunda ve Yönetmelikte yazılıdır. İçinde kayıtlı öğrencisi, öğretmeni, personeli olan bir okul, eğitim öğretim döneminin başında patronun keyfi öyle istedi diye kapatılamaz. Doğa Kolejleri yöneticilerinin, Birlik Sendikası’nın konuya müdahil olmasını önlemeye yönelik tüm girişimlerine rağmen edindiğimiz bilgilere göre öğretmen sözleşmeleri Eylül 2023 tarihine kadar yenilenmiş fakat imzalanan sözleşmeler zorunlu olduğu halde ne öğretmene teslim edilmiş ne de Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirilmiş.

Kurum idaresi ile görüşmeye gittiğimizde eşyalar dahi işlerini kaybeden personele toplatılıyordu. Eşyaları toplamayı reddeden bazı çalışanların haksız bir şekilde derhal işten çıkarıldığını öğrendik. Milli Eğitim Bakanlığı’na sormak istiyoruz; Doğa Koleji yönetiminin artık süreklileşen tüm hukuksuz uygulamalarına, işçi düşmanı tutumuna daha ne kadar göz yumulacak?” diye sordu.