Enflasyon oranın duyurulmasıyla beraber yeni yılda kira artış oranları ev sahipleri ve kiracılar tarafından merak konusu oldu. Ocak ayı kira artış oranı genel şartlarda TÜFE'nin 12 aylık ortalaması üzerinden değerlendirmeye alınarak netleşecekti fakat hükümet tarafından getirilen kira artışlarının durdurulması için sınırlamayla birlikte ocak ayında yapılacak artış oranı da netlik kazandı.


KİRADA YÜZDELİK ZAM ORANI DEVAM EDİYOR
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yapmış olduğu konuşmadan sonra, kiralarda yüzde 25 zam sınırlamasının devam edeceğini ifade etmişti.

Bakan Tunç yorumunda, "Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." dedi.

Bu kapsamda; Yeni yıl için kirada yüzde 25 zam çizgisi 1 Temmuz 2024 tarihine kadar sürecek. Bu sayede sözleşme süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtsız kalarak ev sahiplerine yüzde 25 zam uygulayacak.

Ekmek fiyatlarına yine zam geldi! İşte yeni fiyatı Ekmek fiyatlarına yine zam geldi! İşte yeni fiyatı

OCAK AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE OLDU?
Genel şartlarda TÜFE incelemlerine göre değerlendirilen kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25'le sınırlama kazanmıştı.

Yani bu durumda; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam uygulanmayacak.

Yüzde 25'lik zam çizgisi sadece konutlarda için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır yer almıyor.

İŞYERLERİNDE SINIRLAMA ŞARTI YOK
İşyerlerine için uygulanacak kira zammı oranında ise sınırlama yer almıyor. Ocak ayı kira artış oranı yüzde 53,86 olarak belirlendi. Böylece kira kontrat süresi kasım ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 53,86 olarak yapacak.

OCAK AYI KİRA ARTIŞ ORANI DEĞERLENDİRME GRAFİĞİ
Mevcut Kira Bedeli: 13 bin TL

Kira Zammı Uygulanacak Ay: Ocak 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: %25

Kira Zammı Tutarı: 3 bin 250 TL

Aylık Güncel Kira Tutarı: 16 bin 250 TL

12 AYLIK TÜFE'YE GÖRE KİRA ZAMMI HESAPLANIRSA
Mevcut Kira Bedeli: 13 bin TL

Kira Zammı Uygulanacak Ay: Ocak 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: %53,86

Kira Zammı Tutarı:: 7 bin 1 TL

Aylık Güncel Kira Tutarı: 20 bin 1 TL  gibi rakamlar ortaya çıkıyor.