Bakan Bayraktar, sabit yaz saati uygulamasının ülke genelinde enerji verimliliğine önemli katkılar sağladığını ifade etti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan analizlere göre, GMT+3 saat dilimi, Türkiye'nin büyük bir bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasını sağlıyor. Ayrıca, sabit saat uygulamasıyla yılda ortalama 64 saatlik bir karanlıkta kalma süresi azalması elde edilmiş. Bu da akşam saatlerindeki enerji tüketimini azaltarak ekonomiye önemli oranda katkı sağlıyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personel alımı: iş fırsatları ve başvuru detayları Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personel alımı: iş fırsatları ve başvuru detayları

Sağlık ve psikolojik etkileri

Bakanlık tarafından incelenen veriler, sabit yaz saati uygulamasının insan sağlığı üzerinde de olumlu etkiler yarattığını ortaya koydu. Saat değişimlerinin yol açtığı kaygı, stres ve depresyon gibi olumsuzluklar, sabit saat uygulamasıyla daha az yaşanıyor.

Uygulamanın ekonomik etkileri

2016’dan 2023’e kadar geçen sürede, sabit yaz saati uygulaması sayesinde yaklaşık 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandığı bildirildi. Bu tasarrufun parasal değeri, meskenlerde uygulanan üç zamanlı tarifede 15,48 milyar lira olarak hesaplandı. Bakan Bayraktar, bu veriler ışığında mevcut saat uygulamasının değiştirilmesine yönelik herhangi bir planlarının olmadığını belirtti.