Birikimini mevduatta çoğaltmak isteyenler enflasyonla kafa kafaya giden mevduat faizleriyle karşılaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankalar tarafından mevduatlara sağlanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını duyurdu.

Banka ismi söylemeyen Merkez Bankası 3 aylık vadede tarihi rekor olan yüzde 53.25'i ulaştı.


Anapara+yenileme uygulanarak 1 yıllık sürede vadeye paranın eklenmesi halinde kümülatif getirisi yüzde 64.86 olarak değerlendirildi.

Bu anlamda TÜİK'in Şubat ayı için duyurmuş olduğu yüzde 67.07 oranındaki enflasyon oranına faiz getirisi neredeyse sağlıyor.

FAİZLER ENFLASYONU GEÇEMİYOR
Birikime birikim eklemek isteyenler için mevduat faizi kulağa hoş gelse de şu anki faiz oranlarıyla anapara, enflasyon karşısında 2.21 puan değer kaybetmiş oluyor.

Mevduat faizinin kümülatif kazancınenflasyon oranını geçmesiyle birlikte parasını mevduatta çevirenler kazancı katlanıyor. Ancak şu anda bu olay mevduatlarda henüz görülmedi.

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 Emniyet görevlisi gözaltına alındı Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 Emniyet görevlisi gözaltına alındı

64,86 ORANINDA FAİZ GETİRİSİ 
100 bin lirasını 3 aylık mevduata bağlayıp 1 yıl boyunca anapara+faiz yenilemesi yapan bir mudi yıl sonunda yüzde 64.86 oranında faiz getirisi sağlamış oluyor. Faizin diğer aylarda yükseleceği öngörüsüyle yaklaşıldığında bu tutarın enflasyon rakamına denk gelmesi düşüncesi büyük oranda yaşanabilir.

ÖRNEKLER VE SONUÇLAR
Mevduatı aylık vadeye yüzde 44.56'dan bağlayan birisi 1 yıl boyunca faizin bu seviyede kalması halinde anapara+faiz yenilemeleriyle birlikte yüzde 54.89 oranında getiri sağlayacak. 3 aylık vadede yüzde 53.25 oranında faizle 1 yıllık süre için anapara+faiz yenilemeli olarak paranın bağlanması durumunda yüzde 64.86 oranında kümülatif getiri sağlanabiliyor.

6 aylık vadede yüzde 50.61 faiz oranıyla 1 yıllık süre için anapara+faiz yenilemeli olarak para mevduata yatırıldığında kümülatif getiri yüzde 57.01 oluyor.

MERKEZ BANKASI EL ATTI
Merkez Bankası politika faizini yüzde 45'e artırdı. Bununla beraber piyasadaki likiditeyi yüzde 45 faiz oranıyla düşürerek depo alım ihaleleri hazırlamaya başladı.

Bankaların yüksek faizlerinden dolayı yeni kredi sağlamakta zorlandığı süreçte bankalara bağlı olarak destek sağlayan depo alım ihaleleri mevduat faizlerindeki yüksek davranışı korumaya yönelik gayretini gösteriyor.