apartman yöneticilerine karşı açılan davalarda Yargıtay'ın verdiği karar gündemde geniş yankı uyandırdı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, mağdur olduğunu düşünen kapıcıların, kat maliklerine olduğu gibi apartman yöneticilerine karşı da dava açabileceğine hükmetti. Bu kararla birlikte apartman yöneticilerinin işveren temsilcisi olduğuna dikkat çekildi.

Yargıtay Kararı

Mahkemelerde görülen bir davada, tam 7 yıl boyunca kapıcı olarak çalıştıktan sonra işten çıkarılan bir kapıcının açtığı davanın sonucunda Yargıtay'ın aldığı karar, apartman yöneticilerine yönelik davalarda önemli bir yönetime işaret ediyor. Davalı apartman yöneticisi ile davalı kapıcı arasındaki dava süreci hakkında bilgi verilen açıklamada, iş hukuku çerçevesinde apartman yöneticilerinin işveren temsilcisi olduğu ve iş hukukundan doğan uyuşmazlıklarda yöneticilerin işvereni temsil ettiği belirtildi.

Mahkeme Kararı ve İstinaf

İş Mahkemesi'nde görülen davada, davalı apartman yöneticisi ile davalı kapıcı arasındaki uyuşmazlık sonucunda davanın kısmen kabul edildiği ifade edildi. Ancak davalı site yönetimi bu kararı istinafa taşıdı ve Bölge Adliye Mahkemesi, İş Mahkemesi'nin kararını usul ve kanuna aykırı buldu ve ortadan kaldırdı.

Temyiz ve Yargıtay Kararı

Davalı tarafın istinafa itiraz etmesi sonucunda davacı tarafın kararı temyiz ettiği belirtildi. Temyiz incelemesine giren dosya sonucunda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yöneticilerin işveren temsilcisi olduğunu vurgulayarak, işçilik alacaklarına ilişkin davanın doğrudan yönetici aleyhine açılabileceğine işaret etti. Ancak kararda, hükmün doğrudan yöneticiye karşı değil, kat malikleri adına kurulması gerektiği vurgulandı.