Dev holdingden açıklama: İş var, çalıştıracak personel yok... Dev holdingden açıklama: İş var, çalıştıracak personel yok...

Türk sinemasının efsanevi oyuncusu Kemal Sunal'ın mirasçıları, Kemal Sunal'ın filmlerinin sinema dışında yayınlanması nedeniyle bir telif hakkı davası açtı. İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde başlayan dava, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararla sonuçlandı.

Dava dilekçesinde, Kemal Sunal'ın 1970 ve 1990'lı yıllarda rol aldığı 45 filmi, sinema gösterimi dışında birçok televizyon kanalına ve dijital platforma satıldığı, bu filmlerin birçok kez yayınlandığı belirtildi. Dilekçede, davalı şirketlerin ciddi maddi gelir elde ettiği halde mirasçılara herhangi bir telif ödemediği ifade edildi.

Dava, istinaf mahkemesine taşındı ve Bölge Mahkemesi, telif hakkı davasının kısmen kabul edilmesine karar verdi. Ancak Bölge Mahkemesi'nin bu kararı Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından bozuldu. Dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na taşındı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Sunal'ın mirasçılarından izin alınmaksızın gerçekleştirilen haksız kullanımlar nedeniyle yapımcılara tazminat ödenmesi gerektiği kararına vardı. Genel Kurul, filmlerin çekildiği dönemde sadece sinema salonlarında yer aldığını ve eser sahipliğiyle bağlantılı haklar bakımından yeni ve öngörülemeyen yayın alanlarının dikkate alınmadığını belirtti.