Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, üniversite öğrencilerinin mevcut eğitim döneminde başarısız oldukları dersler için ücrete mukabil yaz okuluna katılmaları ve ücreti tahsil eden üniversiteler arasındaki uyuşmazlığa ilişkin emsal bir karar aldı. Karara göre, aynı derslerin ücretsiz olarak bir sonraki dönem alttan alınabileceği iken öğrencilerin yaz okulu ile bedel tahsil edilmesi, isteğe bağlı olduğu için haksız şart teşkil etmez.

CHP’den Özgür Özel-Devlet Bahçeli görüşmesine ilişkin ilk değerlendirme CHP’den Özgür Özel-Devlet Bahçeli görüşmesine ilişkin ilk değerlendirme

İzmir 5. Tüketici Mahkemesi'nin davayı kabul ettiği ve davalı üniversitenin yaz okulu için alınan ücretlerin haksız şart oluşturduğuna hükmettiği karar, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından bozuldu. Daha sonra yapılan direnme sonucunda davanın reddi talebi yine kabul edilmeyince dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na taşındı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yapılan inceleme sonucunda yaz okulu ücretlerinin haksız şart teşkil etmediğine karar verdi. Kararda, öğrencilerin derslerini bir sonraki dönemde ücretsiz olarak alabilecekken kendi istekleriyle yaz okuluna katılmaları durumunda ücret ödemelerinin uygun olduğu ifade edildi. Ayrıca YÖK'ün, bütünleme sınav hakkı tanınmasına ilişkin aldığı kararın dava konusu döneme uygulanmadığına da dikkat çekildi.

Bu doğrultuda, davacının üniversiteye ödediği yaz okulu ücretlerinin yasal düzenlemelere uygun olduğuna ve haksız şart oluşturmadığına hükmedildi.