Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, nafaka artırımı davasında alınan "yıllık enflasyon oranında artış" kararını hukuka aykırı bularak emsal bir karara imza attı. 2013 yılında boşandığı eşinden yoksulluk ve iştirak nafakası alan bir kadın, enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirterek 2020 yılında dava açmıştı.

Davalı eski eş, mahkemeye başka bir evlilik yaptığını ve geçindirmek zorunda olduğu bir ev olduğunu belirterek davanın reddini talep etmiş, ancak reddedilmesi durumunda yıllık enflasyon oranında artış yapılmasını istemişti. Denizli 2. Aile Mahkemesi, yoksulluk nafakasını 880, iştirak nafakasını ise 700 liraya yükseltmiş ve her yıl enflasyon oranında artışa karar vermişti.

FED faizi 23 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu FED faizi 23 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu

Ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, davacı kadının yıllık artış talebinde bulunmadığına dikkat çekerek kararı hukuka aykırı buldu. Kararda, talep dışında bir şeye karar verilemeyeceği vurgulanarak, "Mahkemece davacı kadın tarafından yıllık artış yapılması talep edilmediği halde, talebi aşacak şekilde yoksulluk ve iştirak nafakalarına ileriki yıllarda yıllık artış uygulanmasına karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir." denildi.