Türkiye'de yargıdaki gerginlikleri sona erdirmek ve Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay arasındaki yetki karmaşasına çözüm getirmek için harekete geçiliyor. AK Parti, AYM'nin çalışma usullerini yönetmelik yerine kanunla belirleme yoluna gitmeyi düşünüyor. Ayrıca bireysel başvuru konusu gözden geçirilecek ve AYM'nin Yargıtay kararlarını ortadan kaldırma yetkisi sınırlanacak.

TİP Milletvekili Can Atalay'ın Hak İhlali İddiası Krizi Tetikledi

Bu adımlar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın hak ihlali iddiası sonrasında yaşanan Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki krizin aşılması amacıyla atılıyor. Ancak mevcut durumda yüksek yargı kurumlarının yetki çatışmasını çözmek ve AYM'nin yapısını değiştirmek için anayasa değişikliği yapmanın zor olduğu görünüyor. Bu nedenle, AK Parti yönetimi, krizi çözmek ve benzer sorunların önüne geçmek için "AYM'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri"ne ilişkin mevzuatta kısmi değişiklikler yapmayı düşünüyor.

Mevzuat Değişiklikleriyle Neler Değişecek?

AK Parti kaynaklarına göre, "AYM'nin çalışma usulleri şu anda kendi belirlediği bir yönetmelikle düzenleniyor. Bu nedenle AYM'nin çalışma usulleri, yönetmelik değil kanunla belirlenebilir. Ayrıca AYM'nin yerindelik denetimi yetkisinin sınırlanması düşünülüyor. AYM'nin sadece hak ihlali kararı verebileceği ve sonucun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gibi tazminatla sınırlı olması gerektiği üzerinde duruluyor. AYM'nin Yargıtay kararlarını ortadan kaldırma ve mahkemelere talimat verme yetkisinin sınırları daha net bir şekilde çizilebilir. Bireysel başvurularla ilgili hükümler de gözden geçirilecek. AYM'nin bireysel başvurular konusunda memnuniyetsiz olduğu biliniyor. Bu nedenle bireysel başvuru çerçevesinin yeniden belirlenmesi gerekiyor. AYM'nin bireysel başvuru kararlarında temyiz mahkemesi gibi davranmasının önlenmesi gerekiyor."

MHP Desteği İle Meclis Gündemine Getirilmesi Planlanıyor

Anayasa değişikliği zor görünse de, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin desteğiyle "AYM'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri"ne ilişkin mevzuatta yapılacak değişiklikler Meclis gündemine getirilmesi düşünülüyor.

Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman? Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "Mevcut Anayasa Değişmeden Kriz Kalıcı Olarak Çözülemez"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki yetki krizi ve CHP lideri Özgür Özel'in sokak çağrısı konusunda açıklamalarda bulundu. Tunç, "İki yüksek mahkemenin farklı kararları üzerinden sokak çağrısı yapmak, son derece çirkin ve sorumsuzca bir harekettir" dedi. Ayrıca, "Mevcut Anayasa değişmeden kriz kalıcı olarak çözülemez. Türkiye bir hukuk devletidir. Meseleyi hukuk içerisinde çözebilecek dirayette bir Meclis'imiz ve milletin temsilcileri var" şeklinde konuştu. Bakan Tunç, yargıya zarar verilmesine karşı taviz verilmeyeceğini belirtti.

MHP'nin Desteği İle Alternatif Formül Gündemde

Anayasa değişikliği zor görünse de, mevcut tabloya göre yargıdaki krizi çözmek için alternatif bir çözüm yolu bulunuyor. "AYM'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri"ne ilişkin mevzuatta yapılacak değişiklikler için AK Parti ve MHP'nin destekleri yeterli olacak. CHP milletvekillerinin Meclis'te oturma eylemi yapmalarına karşı Adalet Bakanı Tunç, "Oturma eylemine değil, çalışma eylemine ihtiyacımız var" mesajı verdi.