Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaklaşan yılın sonunda araç muayene ücretlerine yapılacak olan yüzde 58,46 zam oranını eleştirerek, esnafın ve sürücülerin ekonomik zorluklarının arttığını ifade etti. Palandöken, esnafın enflasyon karşısında korunmasını istedi.

Palandöken, yaptığı açıklamada, 2024'te planlanan yeniden değerleme ile araç muayene ücretlerine uygulanacak olan yüksek zam oranının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, özellikle ticari araçlar için bu zammın büyük bir külfet oluşturacağını belirtti.

Azerbaycan'da 5,2 büyüklüğünde deprem Azerbaycan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

Araç muayene ücretlerinin her yıl yapılması gereken bir zorunluluk olduğunu hatırlatan Palandöken, "Bakım ve onarım olmadan, yalnızca arıza tespitinden bu kadar yüksek ücret almak adil değil. Zaten araçların yıllık bakımları, sabit giderleri, sigorta maliyetlerindeki artış, yakıt fiyatları ve lastik ücretleri gibi yüksek maliyetler esnafı zorluyor. Bu yılın yüksek enflasyon ve maliyet artışları göz önüne alındığında, en azından yeniden değerleme oranının daha düşük bir zam oranıyla revize edilmesi gerekmektedir. Ayrıca ticari araçlara özel bir indirim sağlanması da esnafımız için önemlidir" dedi.

Yüksek enflasyon ve artan maliyetlerle birlikte, araç muayene ücretlerini karşılamakta zorlanan vatandaşlar ve esnaf için bu zam oranının ciddi bir ekonomik yük getirdiğini söyleyen Palandöken, bu konuda acil önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, ekim sonu itibariyle trafiğe kayıtlı araç sayısının 28 milyonu aştığını, bunun yaklaşık 10 milyonunun ticari araçlar olduğunu belirterek, ticari araçların her yıl muayene zorunluluğu olduğunu hatırlattı. Araç muayene ücretlerinin kredi kartı veya banka kartı ile ödenmesi durumunda ek bir hizmet bedeli eklendiğine de dikkat çekti. Ayrıca muayene süresini geçiren araçlardan her ay yüzde 5 oranında faiz alındığını da dile getirdi.

Palandöken, bu konuda yapılacak düzenlemelerin esnaf ve sürücülerin ekonomik yükünü hafifleteceğini ve adaletli bir yaklaşımı temsil edeceğini ifade etti.