Yabancı uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın para politikasında sıkılaşma döngüsünde sona yaklaşılmış olabileceği yönünde öngörülerde bulundu. TCMB'nin gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına dair beklentiler ve son toplantının etkileri değerlendirildi.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB'nin son toplantıda politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardığını ve dezenflasyon için gerekli sıkılık düzeyine yaklaşıldığını belirtti. Drimal, parasal sıkılaştırmanın hızının yavaşlayabileceğini ve sıkılaştırma döngüsünün kısa sürede tamamlanabileceğini ifade etti. Öngörülerine göre, TCMB'nin sıkılaştırma hızını aralık ayı toplantısında yarı yarıya azaltabileceğini söyledi. Ayrıca Drimal, bankanın politika faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 42,50'ye çıkarabileceğini öngördü. Enflasyonun Mayıs 2024'te yüzde 68'e çıkmasının ardından hızla düşerek 2024 sonunda yüzde 39'a kadar inebileceğini ifade etti.

Emeklilere zam şoku! Ünlü ekonomist son kararı açıkladı Emeklilere zam şoku! Ünlü ekonomist son kararı açıkladı

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, TCMB'nin faiz artırımına resmi bir açıklama eşlik edebileceğini söyledi. Nominal anlamda TL'de cazip bir carry trade fırsatı olduğunu ancak reel anlamda henüz yeterince cazip olmadığını belirtti. Matys, enflasyonun yılın ilk yarısında düşmeye başlamasıyla bu durumun değişebileceğini ve Fed'in 2024'ün ikinci yarısında faiz indirimine başlamasıyla aynı zamana denk gelebileceğini söyledi.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 250 baz puan artırılarak yüzde 42,50'ye çıkarılacağını tahmin ediyor.