Yaklaşık 7 milyon üniversite öğrencisinin dört gözle beklediği vergisiz cep telefonu ve bilgisayar kampanyasıyla ilgili detaylar sonunda netleşiyor. Türkiye'de üretilen cihazlar, vergi muafiyetiyle bir defaya mahsus olarak üniversite öğrencilerine sunulacak. Ancak kampanya kapsamındaki cihazlar 2 yıl boyunca başka bir numarada kullanılamayacak ve BTK tarafından izlenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim vaatleri arasında yer alan vergisiz cep telefonu ve bilgisayar kampanyası, ekonomi yönetiminin cari açığa dikkat çekmesiyle birlikte yurt içi üretim odaklı bir yaklaşımla şekilleniyor.

Bakan Şimşek açıkladı: Enflasyon ne zaman düşüşe geçecek? Bakan Şimşek açıkladı: Enflasyon ne zaman düşüşe geçecek?

Üniversite Öğrencileri Yararlanacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamalarına göre, 7 milyon üniversite öğrencisi, gelir durumuna bakılmaksızın kampanyadan yararlanabilecek. Bu kampanya ile birlikte öğrencilere aylık 10 GB ücretsiz internet hakkı da verilecek.

Yerli Üretim Cihazlar Vergiden Muaf Olacak

Kampanya kapsamında, yerli üretim olan telefonlar ve bilgisayarlar vergiden muaf tutulacak. Bu da Türkiye'de üretilen cihazların tercih edilmesini teşvik edecek bir faktör olacak. Samsung'un A serisi, Vestel, Xiaomi, OPPO, Realme, TCL, Reeder, Casper gibi markaların modelleri bu muafiyetten yararlanacak.

Fiyatlar yarıya inecek


Vergisiz telefon ve bilgisayar satışında yurt içi üretim şartı aranacak. Bu kapsamda Samsung'un A serisindeki bütün telefonları, Vestel, Xiaomi, OPPO, Realme, TCL, Reeder, Casper modelleri vergi muafiyetiyle satın alınabilecek. Türkiye'de üretilen telefonların fiyatları 3 bin ile 20 bin TL arasında değişiyor. Cihazlardan yüzde 20 KDV ve matrah limitine göre yüzde 25, 40, 50 arasında değişen ÖTV alınmayacak. Türkiye'de üretilen telefonların fiyatında ortalama yüzde 50 düşüş olacağı tahmin ediliyor.

Fiyatlar Yaklaşık Yarı Yarıya Düşecek

Vergisiz telefon ve bilgisayar satışlarında KDV ve ÖTV alınmayacak. Türkiye'de üretilen telefonların fiyatlarında yaklaşık yüzde 50'lik bir düşüş bekleniyor. Bu da öğrencilerin daha uygun fiyatlarla teknolojiye ulaşmasını sağlayacak.

Üst Limit Belirlenecek

Ancak vergisiz telefon kampanyası kapsamında belirli bir üst limit de konulacak. Bu üst limitin ne olacağı henüz netleşmemiş olsa da, bu konudaki ayrıntılar ilerleyen zamanlarda açıklanacak.