Vergi artışlarının perakende gıda fiyatlarına etkisi gündemde. İşlenmemiş gıdalardaki KDV oranının sabit bırakılmasına karşın diğer ürünlerdeki vergi oranlarının artırılması, perakende gıda fiyatlarında en az yüzde 15 oranında bir zam artışına neden oldu. Bu artışa bir de akaryakıttaki ÖTV artışının eklenmesi bekleniyor.

Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi, yapılan vergi artışlarının tüm perakende ürünlerle birlikte KDV'si yüzde 1 olan gıda ürünlerinin fiyatlarında yüzde 15-17 oranında bir baskı yarattığını belirtti. Yeni fiyat listelerinin vatandaşa yansıtılmaya başlanacağını ifade etti.

Akaryakıttan alınan ÖTV artışı sonrasında benzin ve motorin fiyatlarında yaşanan zam da perakende gıda fiyatlarına etki edecek. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ve İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, motorin fiyatındaki artışın yaş sebze, meyve ve kuru gıda fiyatlarında en az yüzde 20 artışa neden olacağını belirtti.

Yaşanan vergi ve akaryakıt artışları, tarımsal üretim aşamalarında kullanılan mazot maliyetlerinde de artışa sebep olacak. Bu durum da sebze ve meyve fiyatlarını yükseltecektir.

Vergi artışlarına ek olarak döviz kurundaki artışlar ve asgari ücrete yapılan ara zam da perakende gıda fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Ekonomistler, temmuz ayında yüzde 10 civarında bir TÜFE artışı bekliyor ve yılsonu TÜFE tahminlerini yüzde 50'li seviyelerden yüzde 60'lara revize ediyorlar.

Tüm bu etkenler, perakende gıda fiyatlarında artış yaşanmasına neden olurken, temmuzun en yüksek enflasyonun gerçekleşeceği ay olması bekleniyor. Hem vergi artışları hem de maliyetlerdeki yükseliş enflasyonu etkileyecek gibi görünüyor.

Dijital Telif Yasası İçin Kritik Görüşme Tarihi Belli Oldu Dijital Telif Yasası İçin Kritik Görüşme Tarihi Belli Oldu

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi