Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir vatandaşın kira artışı ile ilgili yaşadığı sorunu dile getirerek, ev sahiplerine vicdan çağrısında bulundu. Bu durum, kira artışlarının yarattığı sosyal ve ekonomik sorunları bir kez daha gündeme getirdi.

Kira Fiyatlarındaki Gerçek Artış

TÜİK'in verilerine göre, son bir yılda konut kiraları yüzde 101, son iki yılda ise yüzde 183 oranında arttı. Bahçeşehir Üniversitesi'nin sahibinden.com üzerinden yaptığı hesaplamalara göre ise, Eylül 2021 ile Temmuz 2023 arasında ortalama kiralık konut metrekare fiyatları yüzde 472 artış gösterdi.

Kira Artışlarının Sınırlanması ve Kiracıların Durumu

Yetkililer, kiracıları korumak amacıyla konut kiralarına yapılabilecek maksimum artışı yüzde 25 ile sınırladı. Ancak, gerçekte kira artışları bu sınırın çok üzerine çıktı ve birçok kiracı ev sahipleri ile mahkemelik oldu.

'Ev Arkadaşlığı' Trendi

Özgür Özel'den Belediye Başkanlarına Uyarı! "Nokta Koysanız Herkesin Haberi Oluyor" Özgür Özel'den Belediye Başkanlarına Uyarı! "Nokta Koysanız Herkesin Haberi Oluyor"

Artan kira giderlerine karşı milyonlarca kiracı, 'ev arkadaşlığı' yöntemiyle başa çıkmaya çalışıyor. Öğrencilerin yanı sıra çalışanlar da artan konut masrafları sebebiyle ev arkadaşı arayışına girdi. Paylaşımlı ev ilanları, son yıllarda emlak sektöründe sıkça görülmeye başladı.

Yalova, Antalya ve İstanbul'da Paylaşımlı Evler Artıyor

TÜİK'in verilerine göre, çekirdek aile dışında yaşayan birden fazla kişinin oluşturduğu hanelerin sayısı, 2022'de 849 bin 466'ya ulaşarak, 2013'e göre yüzde 95,2 artış gösterdi. Paylaşımlı evlerin en yüksek oranda olduğu iller Yalova, Antalya ve İstanbul olarak belirlendi.

Yoksulluk Oranındaki Artış

TÜİK'in araştırmalarına göre, çekirdek aile dışında yaşayan hanelerde yoksulluk oranı 2011'den bu yana yüzde 15,5'e yükseldi.