Son dönemde okullarda art arda yaşanan silahlı saldırılar, “çocuk suçluluğu” tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar ise sorunun yalnızca güvenlik önlemleriyle çözülemeyeceğine dikkat çekerek, psikolojik ve sosyal boyutların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

“Ruhsal yurtsuzlaşma şiddeti tetikliyor”

Uzman Klinik Psikolog Metin Aydın, çocukların şiddete yönelmesini sadece güvenlik zafiyetiyle açıklamanın yetersiz olduğunu belirtti. Aydın, aidiyet duygusunu kaybeden çocukların kendilerini ifade edebilmek için şiddete başvurabildiğini ifade ederek, bu durumu “ruhsal yurtsuzlaşma” olarak tanımladı.

Aydın’a göre, kendini evde, okulda ya da dijital dünyada görünmez hisseden çocuklar, varlıklarını kanıtlamak için en yıkıcı yolları seçebiliyor. Bu nedenle çözümün yalnızca fiziki önlemler değil, çocukların duygusal dünyasını güçlendirmekten geçtiği ifade ediliyor.

Dijital içerikler şiddeti normalleştiriyor

Medyanın ve dijital içeriklerin etkisine dikkat çeken Aydın, şiddetin bazı içeriklerde “güç” ve “saygınlık” unsuru gibi sunulmasının çocuklar üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti. Dijital dünyanın duyarsızlaştırıcı etkisinin, empati duygusunu zayıflattığına da işaret edildi.

“Sadece güvenlik değil, güvenlik kültürü şart”

Emekli Kriminal Daire Başkanı İrfan Bayar ise okullarda güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini söyledi. Bayar, giriş-çıkışların daha sıkı kontrol edilmesi, X-ray cihazlarının yaygınlaştırılması ve denetimlerin artırılmasının önemine değindi.

Ancak Bayar da çözümün yalnızca polisiye tedbirlerle sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayarak, olayların psikolojik ve sosyolojik boyutlarının da dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Aile-okul bağı zayıflıyor

Uzmanlara göre son dönemde veli-öğrenci iletişiminin büyük ölçüde dijital platformlara kayması, sağlıklı iletişimi olumsuz etkiliyor. Okul aile birliklerinin daha aktif hale getirilmesi ve yüz yüze veli toplantılarının artırılması gerektiği belirtiliyor.

Cem Küçük soruşturmasında yeni gelişme: Firari şüpheli teslim oldu
Cem Küçük soruşturmasında yeni gelişme: Firari şüpheli teslim oldu
İçeriği Görüntüle

Çocuklar silahlardan uzak tutulmalı

Bayar, çocukların küçük yaşlardan itibaren silahlarla temas etmesinin ciddi risk oluşturduğunu belirterek, ailelerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çocukların silah erişiminin sınırlandırılması ve denetimin artırılması gerektiği vurgulandı.

Uzmanlar, okullarda yaşanan şiddet olaylarının önüne geçebilmek için güvenlik önlemleri ile birlikte çocukların sosyal, psikolojik ve duygusal gelişimini destekleyen bütüncül politikaların hayata geçirilmesi gerektiği görüşünde.