Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Türkiye’nin yeni haftada Orta Akdeniz üzerinden gelen ılık ve yağışlı hava sisteminin etkisine gireceğini açıkladı. Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, özellikle Antalya’da şiddetli ve yer yer aşırı, İzmir ve kıyı Ege’de ise kuvvetli sağanak yağış beklendiğini belirterek vatandaşları sel ve su baskınlarına karşı uyardı.

Yağışlı Sistem Salı Günü Başlıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü adına açıklamalarda bulunan Tekin, Salı günü batı bölgelerinde başlayacak yağışların Çarşamba günü doğu kesimlere doğru ilerleyeceğini söyledi. Marmara, Ege, Akdeniz ile İç Anadolu’nun batı ve güney kesimlerinde yağmur ve sağanak yağışların etkili olacağı bildirildi.

Özellikle kıyı Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yağışların kuvvetli, Antalya çevrelerinde ise yer yer aşırı şiddette olması bekleniyor.

Toroslar’da Kuvvetli Kar Yağışı Uyarısı

Tekin, Toroslar’da 1500 metre ve üzerindeki rakımlarda yağışın yoğun kar şeklinde görüleceğini vurgulayarak, tipi, buzlanma ve don olaylarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Kuvvetli yağışların ani sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar ve kuvvetli rüzgarla birlikte risk oluşturabileceğini unutmamak gerekiyor” diyen Tekin, özellikle kar yağışının etkili olduğu bölgelerde buzlanma ve don riskine dikkat çekti.

Kuvvetli Rüzgar ve Fırtına Bekleniyor

Salı günü Akdeniz ile Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli rüzgar ve yer yer fırtına beklendiğini belirten Tekin, çatı uçması, ağaç devrilmesi ve soba-baca gazı zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu.

Çarşamba ve Perşembe Günü de Yağış Sürecek

Yağışlı sistemin Çarşamba günü Doğu Anadolu’nun güney ve batısı ile Güneydoğu Anadolu’ya kadar ulaşacağı, Perşembe günü ise yeni bir yağışlı dalganın batıdan yurda giriş yapacağı açıklandı.

Perşembe günü:

  • Marmara’nın batısı

  • Ege

  • Batı Akdeniz

  • İç Anadolu’nun batısı

yağış alacak. Kıyı Ege ve Antalya çevrelerinde yağışların yeniden kuvvetli olması bekleniyor.

Çığ ve Don Uyarısı Yapıldı

Tekin, hafta boyunca hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini, ancak İç ve Doğu bölgelerde buzlanma ve don riskinin devam ettiğini söyledi. Ayrıca Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda çığ riski bulunduğu belirtildi.

Komisyondan Geçti: Emniyet Kadroları ve Basın Düzenlemelerinde Kritik Değişiklikler
Komisyondan Geçti: Emniyet Kadroları ve Basın Düzenlemelerinde Kritik Değişiklikler
İçeriği Görüntüle

3 Büyükşehir İçin Hava Durumu Tahmini

Meteoroloji Uzmanı Tekin, İstanbul, Ankara ve İzmir için beklenen hava durumunu şöyle özetledi:

  • Ankara: Salı ve Perşembe yağmurlu, Çarşamba ara veriyor. Sıcaklık 10-12 derece

  • İstanbul: 3 gün boyunca aralıklı yağmur, genellikle hafif ve orta kuvvette. Sıcaklık 13-15 derece

  • İzmir: 3 gün yağışlı, özellikle Salı ve Perşembe kuvvetli sağanak bekleniyor. Sıcaklık 15-17 derece

Meteoroloji’den Vatandaşlara Uyarı

Meteoroloji yetkilileri, sel, su baskını, fırtına, buzlanma ve çığ riskine karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.