Altında düşüş ne zamana kadar devam edecek mi? İslam Memiş'ten kritik tahmin Altında düşüş ne zamana kadar devam edecek mi? İslam Memiş'ten kritik tahmin

Türkiye'de her yıl milyonlarca araç, güvenlikleri ve çevreye olan etkileri değerlendirilerek muayene ediliyor. TÜVTÜRK, araç sahiplerine yönelik önemli açıklamalarda bulunarak, araç muayenelerinde bazı yeni uygulamaların hayata geçirildiğini duyurdu.

TÜVTÜRK (Türk Araç Muayene ve Belgelendirme Merkezi), resmi web sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, 25 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren önemli bilgileri paylaştı.

İşte bu yeni döneme ilişkin detaylar;

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü:

Araç muayenelerinin merkezinde artık "Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü" bulunuyor. Bu ölçüm, araçların çevre dostu olup olmadığını değerlendiren kritik bir unsur olarak öne çıkıyor. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü, sabit istasyonlarda ve yetkilendirilmiş gezici istasyonlarda yapılabilirken, bu ölçümü yaptırmayan araçlar "Ağır Kusur" olarak değerlendirilir ve muayeneden başarısız sayılır.

Traktör Muayenesi:

Traktör sahipleri de bu yeni düzenlemeleri dikkate almalıdır. Traktör muayenesi, hem gezici hem de sabit istasyonlarda yapılabilirken, hava destekli hidrolik frene sahip araçlar sadece sabit istasyonlarda muayene edilebilirler.

E-Rapor Dönemi:

Araç muayene raporları artık dijital ortamda sunuluyor. Bu uygulama ile araç sahipleri, muayene raporlarına daha kolay bir şekilde ulaşabilirler. Bu dijital dönüşümün çevre dostu bir yaklaşım olduğu ve kağıt tüketiminin azaltılmasına katkı sağladığı da vurgulanıyor.

Araç Muayene Raporu Gönderimi:

Araç muayene raporları, artık SMS ve e-posta yoluyla araç sahiplerine iletiliyor. Buna ek olarak, araç sahipleri bu raporlara e-Devlet uygulaması üzerinden de kolayca erişebilirler.

Araç Muayene Periyotları:

Araç muayene periyotları, araç türüne göre değişkenlik göstermektedir. Resmi ve hususi araçlar için her iki yılda bir muayene gereklidir. Lastik tekerlekli araçlar için her üç yılda bir muayene edilmelidir. Diğer motorlu araçlar (kamyon, taksi, otobüs vb.) için ise her yıl muayene yapılmalıdır.