Koronavirüs salgını sonrasında kartlı ödemelerin yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye'deki banka kartlarının sayısı dikkat çekici bir artış gösterdi. Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde 406,7 milyon adet kart kullanıldı. Bu rakam, ülke nüfusunun 5 katından fazla bir sayıya denk geliyor. Türkiye genelinde yapılan kartlı ödemelerin toplam tutarı ise 1 trilyon 181,4 milyar lira olarak kaydedildi.

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerin sayısı geçen yıla göre yüzde 25 artarak 1,45 milyara ulaştı. Aynı şekilde, bu ödemelerin toplam tutarı da geçen yıla göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar liraya yükseldi.

Mart itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 121,4 milyon, banka kartı sayısı 192 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 93,3 milyon olarak belirlendi. Geçen yılın aynı dönemine göre kredi kartı sayısında yüzde 17, banka kartı sayısında yüzde 10 ve ön ödemeli kart sayısında yüzde 23 artış görüldü. Toplam kart sayısı ise yıllık bazda yüzde 15 artarak 406,7 milyona ulaştı.

CHP Lideri Özgür Özel'den Erdoğan Görüşmesiyle İlgili İlk Açıklama! 'Boş Koltuk' Sorusuna Yanıt Verdi CHP Lideri Özgür Özel'den Erdoğan Görüşmesiyle İlgili İlk Açıklama! 'Boş Koltuk' Sorusuna Yanıt Verdi

Kartla yapılan ödemelerin 991,8 milyar lirası kredi kartlarıyla, 167,8 milyar lirası banka kartlarıyla ve 21,8 milyar lirası ön ödemeli kartlarla gerçekleştirildi. Yıllık bazda kredi kartıyla yapılan ödemelerde yüzde 138, banka kartıyla ödemelerde yüzde 71, ön ödemeli kartlarla ödemelerde ise yüzde 157 artış yaşandı.

Özellikle internet üzerinden yapılan kartlı ödemelerde de dikkate değer bir artış gözlendi. Mart ayında internetten yapılan kartla ödemelerin tutarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 135 artarak 355 milyar liraya yükseldi. Aynı dönemde internetten yapılan kartla ödeme sayısı da yüzde 20 artarak 219,6 milyona ulaştı. Temassız ödemelerin sayısındaki yıllık artış ise yüzde 38 olarak kaydedildi ve mağaza içi her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4'ü temassız yapıldı.