18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası'nda elde edilen bilgilere göre, antimikrobiyal direnç, dünya genelinde her yıl yaklaşık 700 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı TİTCK öncülüğünde yürütülen programlarla akılcı ilaç ve antibiyotik kullanımına odaklanılıyor.

Images-381

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Kardeşim adalet yürüyüşünden beri işsiz CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Kardeşim adalet yürüyüşünden beri işsiz

Uygulanan bilgilendirme broşürleri, hekimlere yönelik eğitim çalışmaları ve toplumsal farkındalığı artırmaya dönük etkinliklerle birlikte Türkiye'de antibiyotik tüketimi önemli ölçüde azaldı. TİTCK verilerine göre, 1000 kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketimi, 2011'de 42,2 birimken, 2022 itibarıyla 34,2 birime geriledi.Buna ek olarak, antibiyotiklerin doğru kullanımının vurgulanması ve gereksiz tüketimin önlenmesine yönelik çalışmaların devamıyla, gelecek yıllarda bu oranın daha da düşürülmesi hedefleniyor.

Uzmanlar, antibiyotiklerin sadece hekim tavsiyesiyle, bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılması gerektiğine vurgu yaparken, Türkiye'nin bu alandaki çabalarının uluslararası düzeyde örnek teşkil ettiğini belirtiyorlar.