Milli Eğitim Bakanlığı sözleşmeli öğretmen atamalarını incelediğimiz zaman Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin mağdur olmadığı atama dönemi veya yılı yoktur. Bu mağduriyet daha önceki yıllarda da yaşanmıştı. Biz 2017 ve sonrası için mağduriyet sebeplerini araştırdık.

MAĞDURİYETİN SEBEBLERİ NELERDİR?

  1. Karma Alım Mağduriyeti: 2017’de sadece 20 bin atama yapılmıştı ve Ziya Selçuk göreve gelince KPSS puanlarının geçerlilik süresini yönetmelikle iki yıla çıkarıldığını kamuoyuna duyurmuştu. Sınırda kalan öğretmenler için güzel bir uygulama gibi gözükse de sonraki yıl yapılan sınavın aritmetik ortalama, standart sapma ve grubun durumu hakkında öngörülemeyen hususlar olduğu için bu sistem 2018-2019 atamalarında özellikle Türk Dili ve Edebiyatı için çok kötü sonuçlar doğurmuştur. 2019 KPSS puanıyla sıralaması 338. Olan kişi atanırken 2018 KPSS puanıyla atanan kişinin sıralaması yaklaşık olarak 1445-1450’dir. 40 bin öğretmen atamasında toplam 750 kontenjan verilmişti. Bu durum oldukça fazla mağduriyet oluşturdu.

  1. Alan Değişikliği: Özellikle Sınıf öğretmenlerinin ve Türkçe öğretmenlerinin MEB kadrosuna dâhil olunca sahip oldukları ikinci diplomayla bölüme geçişleri mağduriyet oluşturuyor. Açık öğretim fakültelerinde Türk Dili ve Edebiyatı diplomasına sahip olup MEB kadrosunda olan öğretmenler bu bölüme geçebiliyor. Ayrıca Türkçe öğretmenleri diplomasız geçiş yapabiliyor. Daha önce Türkçe ile Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri karşılıklı olarak yer değiştirebilirken Türkçe öğretmenleri yargı yoluna başvurmuş ve haklarını korumuşlardır. Artık Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Türkçe öğretmenliğine geçiş yapamıyor. Türkçe öğretmenleri ise Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne geçebiliyor burada da adil olmayan bir durum var. Ziya Selçuk göreve geldikten sonra alan değişikliği sistemli olarak yapılmaktadır. Lise branşları her atamada mağdur olmaya bütün hızıyla devam ediyor. Sayın bakan sosyal medya paylaşımlarında dahi ilköğretime yer verirken lise öğrencilerini ve öğretmenlerini görmezden gelmeye devam ediyor.

  1. Dershaneci Öğretmen Atamaları: Sayın İsmet Yılmaz’ın bakanlığı zamanında KPSS puanı olmadan dershaneci öğretmen ataması gerçekleşti ve 850 kişi dershane deneyimine göre MEB kadrolarına geçti. 20 bin atama da dahi bu sayıyı bulmayan bölüm için böyle bir atama yapılması adil olmamıştır.

  1. Ücretli Öğretmen Atamaları: Sayın İsmet Yılmaz’ın bakanlığı zamanında KPSS puanı olmadan ücretli öğretmenlerin belli şatları gerçekleştirdikten sonra kadroya geçişleri sağlandı.  İki kere yapılan bu atamada önce 96 kişi alınmış olup daha sonra ihtiyaç gerekçesiyle 294 kişi daha kadroya alınmıştır.

  1. Ders Saatinin Düşürülmesi: Türk Dili ve Edebiyatı temel derstir ve ilköğretim kademesinde Türkçe dersinin devamı niteliğindedir. 2005 ve sonrasında Yapılandırmacı Eğitim Sistemi’ne geçilmiş ve Sarmal Eğitim Yaklaşımı benimsenmiştir. Dil ve Anlatım ile Türk Dili ve Edebiyatı ayrı dersler olarak toplam 7 saat belirlenmişti. Günümüzde 5 saat olarak belirlenen ders saati vardır. Ders saatinin düşmesi öğretmen atamalarını etkilemiştir.