Teknoloji devi Google’da 2017 yılında işe başlayan Ülkü Rowe, erkek çalışanlardan daha az maaş teklifi yaptığı ve kendisinden daha az tecrübeye ya da donanıma sahip erkek adayları daha üst pozisyonlarda işe başlattığı iddiasıyla Google'ı mahkemeye verdi.

Google’da işe başladığında finans ve teknoloji sektöründe 23 yıllık deneyime sahip olan Rowe, sekizinci seviye çalışan olarak değerlendirilirken, bu dönemde kendisinden daha az tecrübeye sahip erkeklerin dokuzuncu seviye çalışan pozisyonlarına getirildiğini savundu. Rowe ayrıca şirkette cinsiyet ayrımcılığı güdüldüğü, terfi fırsatlarının da engellendiğini iddia etti.

Geçtiğimiz günlerde New York Bölge Mahkemesi’nde görülen davada, Google avukatları Ülkü Rowe’un maaşının tüm çalışanlar gibi performansına bağlı olarak artırıldığını belirtti. Ülkü Rowe'un hatta bazı senelerde erkek çalışma arkadaşlarına göre daha yüksek, bazı senelerde ise düşük kaldığını savundu.

Oy Kaybının Ardından AK Parti'den Büyük Değişim! Yeni Politika Yönelimleri Geliyor Oy Kaybının Ardından AK Parti'den Büyük Değişim! Yeni Politika Yönelimleri Geliyor

Ancak sekiz jüri üyesinin geçtiğimiz cuma günü yaklaşık beş saat süren karar toplantısının ardından Google tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Jüri üyeleri maaş politikasında şirketin ihlalde bulunmadığını ancak terfi konusunda cinsiyetçi bir politika güttüğünü açıklayarak, Google’ın Rowe’a cezai tazminatlar ve bunun neden olduğu acı ve ıstırap için toplamda 1.15 milyon dolar (32 milyon TL) ödemesine karar verdi.

MAHKEME AYRIMCILIĞA İZİN VERMEDİ

Ülkü Rowe’un avukatı Cara Green mahkemenin ardından yaptığı açıklamada “Jüri kararı sadece Bayan Rowe’un Google’dan kötü muameleye tabi tutulduğu iddialarını doğrulamakla kalmadı, aynı zamanda işyerinde ayrımcılığa ve misillemeye izin verilmeyeceği mesajını verdi” ifadelerini kullandı.