Türkiye İstatistik Kurumu'nun mart ayına ilişkin yayımladığı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları raporuna göre, külçe altın mart ayında en yüksek reel getiri oranına sahip oldu. Bu değerlendirme, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 11,43, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 11,57 olarak belirlendi.

Ancak, diğer yatırım araçlarının performansı farklı bir tablo çizdi. Örneğin, dolar ve Euro, TÜFE ile indirgendiğinde sırasıyla yüzde 0,84 ve yüzde 1,55 getiri sağlarken, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,36, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 4,92 ve BIST 100 endeksi yüzde 4,34 oranlarında kayba uğradı.

Üç aylık değerlendirmede ise külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,21, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,92 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı. Ancak, aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,32, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13,99 oranlarında kayıplar yaşayarak en çok kaybettiren yatırım aracı olarak belirlendi.

FED faizi 23 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu FED faizi 23 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu

Bu veriler, yatırımcılar için önemli bir gösterge niteliği taşıyor ve yatırım stratejilerinin belirlenmesinde rehber oluşturuyor.