Orta Doğu’da tırmanan gerilim, yeni iddialarla daha da dikkat çekici bir boyuta ulaştı. ABD basınında yer alan haberlere göre, Donald Trump yönetiminin İran’a karşı kritik bir askeri planı değerlendirdiği öne sürüldü. İddialarda, stratejik öneme sahip Hark Adası’nın hedef alınabileceği belirtiliyor.
İran ile İsrail arasında karşılıklı saldırıların sürdüğü süreçte gündeme gelen planın, İran’ı Hürmüz Boğazı üzerindeki baskıyı azaltmaya zorlamayı amaçladığı ifade ediliyor. Söz konusu seçenekler arasında adanın işgali ya da denizden ablukaya alınması gibi senaryoların yer aldığı ileri sürülüyor.
ABD merkezli Newsmax tarafından ismi açıklanmayan yetkililere dayandırılan haberde, Washington yönetiminin bölgeye yönelik askeri sevkiyatı hızlandırdığı iddia edildi. Bu kapsamda Boxer Amfibi Hazır Görev Grubu ile 11’inci Deniz Piyade Seferi Birliği’nin planlanandan daha erken harekete geçirildiği öne sürüldü.
Söz konusu askeri unsurların Hint-Pasifik rotası üzerinden Orta Doğu’ya yönlendirildiği ve bölgede ilerlediği belirtilen USS Tripoli ile birleşmesinin beklendiği kaydedildi.
İddialara göre, toplamda 6 amfibi gemi ve 4 ila 5 bini deniz piyadesi olmak üzere yaklaşık 8 bin askeri personelin bölgeye konuşlandırılabileceği belirtiliyor.
Henüz ABD’li yetkililerden resmi bir doğrulama gelmezken, ortaya atılan bu plan iddiaları Orta Doğu’daki krizin daha da derinleşebileceği yönündeki endişeleri artırıyor.




