ABD Başkanı Donald Trump, İran ile devam eden çatışmalara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kürt güçlerinin savaşa dahil olmasını istemediğini belirten Trump, “Kürtlerle dostuz ancak savaşı daha karmaşık hale getirmek istemiyoruz” dedi.

Trump’tan İran savaşıyla ilgili kritik mesaj

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile devam eden çatışmaların ikinci haftasında önemli değerlendirmelerde bulundu. Florida’ya giden uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, Kürt grupların İran’a yönelik olası bir müdahalesine karşı olduğunu açıkladı.

Trump, “Kürtlerin İran’a girmesini beklemiyoruz, böyle bir arayışımız yok. Bildiğiniz gibi Kürtlerle çok dostane ilişkilerimiz var ama savaşı olduğundan daha karmaşık hale getirmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kürtlerin oraya girmesini istemediğime karar verdim”

ABD Başkanı Trump, Kürt güçlerinin savaşa dahil olma ihtimaliyle ilgili bir soruya da net yanıt verdi. Bu ihtimali devre dışı bıraktığını vurgulayan Trump, Kürtlerin çatışmaya katılmasını istemediğini söyledi.

Trump açıklamasında, “Evet, bunu ihtimal dışı bıraktım. Kürtlerin oraya girmesini istemiyorum. Kürtlerin zarar görmesini ya da öldürülmesini görmek istemiyorum. İyi bir ilişkimiz oldu. Girmeye istekliler ama onlara girmelerini istemediğimi söyledim” dedi.

“Savaş zaten yeterince karmaşık”

Trump, Orta Doğu’daki mevcut gerilimin zaten oldukça karmaşık olduğunu belirterek yeni aktörlerin savaşa dahil olmasının durumu daha da zorlaştıracağını ifade etti.

ABD Başkanı, “Kürtleri işin içine katmadan da savaş yeterince karmaşık” değerlendirmesinde bulundu.

İran haritası değişebilir mesajı

Halkı Ahbap'a bağışa çağıran ünlüler, Ahbap'a bağış yapmamış
Halkı Ahbap'a bağışa çağıran ünlüler, Ahbap'a bağış yapmamış
İçeriği Görüntüle

Trump ayrıca İran’daki çatışmaların sonuçlarının bölgesel dengeleri değiştirebileceğine işaret ederek savaş sonrası İran’ın siyasi veya coğrafi yapısında değişiklikler olabileceğini ima etti.

Trump, Tahran yönetiminin komşu ülkelere yönelik saldırılarını durdurmasını ve özür dilemesini ise “teslimiyet” olarak nitelendirdi.