Yurtdışından getirilen telefonların IMEI kaydı için yüksek harç ücretleri getirilmeden önce harç ödeyip IMEI kaydını yaptırmayan vatandaşlar için bir çözüm arayışı başlatıldı. Harç ücretlerinin yükselmesiyle birlikte IMEI kaydını yapmayanların telefonlarında sıkıntı yaşadığı bildirildi.

IMEI Kaydı Sorunu

7 Temmuz 2023 tarihinde yurtdışından alınan telefonların IMEI kaydı için ödenen harç ücreti 6 bin 91 TL'den 20 bin TL'ye çıkarılmıştı. Bu zamların öncesinde telefonlarını kaydetmek isteyen yüzbinlerce vatandaş, harçları ödemek için vergi dairelerine başvurmuştu. Ancak bazı vatandaşların IMEI kaydını yapmadan önce harç ödedikleri, bu nedenle IMEI kayıtlarının eksik olduğu ortaya çıktı.

Çözüm Arayışı

MHP'den TikTok'a Sert Tepki: Türk Aile Kültürüne Uygun Değil! Kapatılmalı MHP'den TikTok'a Sert Tepki: Türk Aile Kültürüne Uygun Değil! Kapatılmalı

Vatandaşlar, IMEI kayıt bilgisi olmayan mesajı ile karşılaşarak mağduriyet yaşamışlardır. Bu sorunun çözümü için çalışmalar başlatılmıştır.

Bakanlık Çalışma Başlattı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sorunun çözümü için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, temmuz ayında harç ödeyen kişilerin o tarihte yatırdıkları tutarın geçerli sayılması ve bir defaya mahsus olarak IMEI kaydının gerçekleşmesi üzerinde çalışılıyor.

Bakanlık, IMEI kaydını yapmadan önce harç ödeyen ve şimdi tekrar 20 bin TL harç ödemesi istenen vatandaşların, 6 bin 91 TL'yi vergi dairelerinden geri alabileceklerini bildirmiştir.

Kullanıcıların Mağduriyeti

Bazı kullanıcılar, 6 bin 91 TL'lik kayıt ücretini ödedikten sonra cep telefonlarının sinyal verilerinin kaybolduğunu ve IMEI cep telefonu eşleştirme yapmak istediklerinde "IMEI kayıt bilgisi bulunmamaktadır" hatası aldıklarını belirtmişlerdir. Bu nedenle, sosyal medya üzerinden mağduriyetlerini paylaşan ve BTK'yı arayan kullanıcılar da bulunmaktadır.