Türkiye'de Merkez Bankası'nın faiz artışı kararı, kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faizlerinde önemli bir yükselişe neden oldu. Özel bankalar ise regülasyonların gevşetilmesiyle birlikte, seçim döneminde kapatmış oldukları ve yüksek seviyelerde olan bireysel kredileri sınırlı olarak tekrar açmaya başladı.

Kamu bankalarında 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde faiz oranları yüzde 1.39'dan yüzde 1.99'a yükseldi. 2 milyon TL ve üzeri konut kredisi için ise bazı kamu bankalarında aylık faiz oranları yüzde 2.4'e kadar çıktı. Kamu bankalarının ihtiyaç kredisi faiz oranları da yüzde 1.89'dan yüzde 2.64'e kadar yükseldi. Bir bankacılık kaynağı, faiz artışının ardından kamu bankalarının bireysel kredi oranlarını yükselttiğini, ancak kredi kullandırımının sınırlı olduğunu belirtti.

Özgür Özel'den 'Arapça tabela' çıkışı: ''Arapça tabelalara karışmayın. Arapça Kur’an dilidir, halk incinir." Özgür Özel'den 'Arapça tabela' çıkışı: ''Arapça tabelalara karışmayın. Arapça Kur’an dilidir, halk incinir."

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 22 Haziran tarihinde politika faizini yüzde 8.5'ten yüzde 15'e yükselterek, bu faiz artışını enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkılaşma sürecinin devam edeceği şeklinde açıkladı. TCMB ayrıca makro çerçevede sadeleşme adımları atmaya başladı. Bankaların TL payına göre uygulayacakları karşılıkları düzenleyerek bu alanda sadeleşme adımı atan TCMB, karşılıkları yüzde 3-17 bandından yüzde 3-yüzde 12 bandına indirdi. Bu adım, TL mevduat yarışını azaltmaya yönelikti.

Özel bankalar da TCMB'nin son iki yılda aldığı önlemler ve bankalara getirilen ekstra yükümlülükler nedeniyle durma noktasına gelen 70 bin TL ve üzeri bireysel kredileri tekrar kullanıma açmaya başladı. Bazı bankalarda 70 bin TL üzeri ihtiyaç kredileri aylık yüzde 5 faiz oranıyla verilmeye başlandı. Konut kredisi faiz oranları ise aylık yüzde 3'ün üzerine çıktı. Bankacılık kaynakları, seçim sonrasında kredi piyasasının yeniden açılmaya başladığını ve kredilerin yavaş yavaş artış göstermeye başladığını belirtiyor.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi