Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ilk enflasyon raporu sunumunun ardından TCMB'nin enflasyon tahminiyle ilgili çarpıcı bilgiler gün yüzüne çıktı. TCMB, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkardı ve 2024 yılı için enflasyon tahminini de yüzde 8,8'den yüzde 33'e yükseltti. 2025 yılı sonu enflasyon tahmini ise yüzde 15 oldu.

Ekonomistler de TCMB'nin bu açıklamaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 58'e çıkarılmasını "gerçekçi ve inandırıcı bir adım" olarak değerlendirirken, kendi tahmininin yüzde 72 olduğunu belirtti.

İstanbul'da suya zam geldi İstanbul'da suya zam geldi

Bilgi Üniversitesi CEFIS Araştırma Direktörü Özlem Derici Şengül, TCMB'nin tahminlerinin uzun süredir görülmeyen şekilde gerçekçi olduğunu ifade etti.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özatay, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın sunumunu teknik yönü güçlü ve arkasındaki analizin güzel olduğunu belirtirken, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58 olarak kabul etti, ancak politika faizi ve diğer konulardaki politikalara dair sorulara da işaret etti.

Virtus Global Yönetici Ortağı İnanç Sözer ise enflasyon tahminlerinde yapılan revizyonun samimi bir adım olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin yüksek enflasyonla mücadelesinin zaman isteyen bir süreç olduğuna dikkat çekti ve TCMB'nin iletişim mekanizmasının ve hesap verilebilirlik ilkesinin önemine vurgu yaptı.