Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılına ilişkin bilanço verilerini kamuoyuyla paylaştı ve tarihi bir zarar açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre, TCMB'nin 2023 yılında 818,2 milyar Türk Lirası zarar yazdığı belirtildi. Bu rakam, bankanın son yıllardaki en büyük zararı olarak kaydedildi.

TCMB'nin toplam aktifleri 6,9 trilyon TL olarak kaydedilirken, bu zararın nedenleri arasında döviz pozisyonu ve kur korumalı mevduat fark ödemeleri öne çıkıyor. Değerleme hesabı kalemi ise 817,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Akaryakıt satışlarında yeni dönem: Tek fiyat politikası 15 Mayıs'ta başlıyor Akaryakıt satışlarında yeni dönem: Tek fiyat politikası 15 Mayıs'ta başlıyor

Yaşanan bu zararın likidite yönetimi açısından da önemli olduğu vurgulanıyor. TCMB'nin Hazine'ye kâr transferi yapmayacağı göz önüne alındığında, bu durumun likidite genişlemesine engel olabileceği öngörülüyor.

Önceki yıllarda TCMB, elde ettiği kardan ihtiyat akçesi olarak Hazine’ye aktarımlar yapmıştı. Ancak, 2023 yılında yaşanan bu büyük zararın ardından, bu tür aktarımların yapılamayacağı belirtiliyor.

TCMB'nin 2023 yılına ait 92. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı ise 30 Nisan 2024 Salı günü gerçekleştirilecek. Toplantının gündeminde, Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu'nun 2023 hesap yılına ait raporlarının okunması ve görüşülmesi, bilanço, kâr ve zarar hesabının onaylanması, Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu üyelerinin seçimi yer alacak.