TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda gerçekleşen toplantıda, TikTok'a dijital ortamda kara para aklama, 18 yaş altının korunması, sanal dilencilik, algoritma şeffaflığı gibi konularda uyarılar yapıldı. TikTok Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, komisyon üyelerine platformun uyguladığı güvenlik önlemleri ve yatırımlar hakkında detaylı bilgiler verdi.

Görüşmeye katılan Emir Gelen, TikTok'un Türkiye'deki 10 aylık süreçte 449 milyon lira dijital hizmet vergisi ödediğini belirtti. Algoritma şeffaflığı konusuna da değinen Gelen, ilgili düzenleyici kurumları bilgilendirdiklerini ve konuyla ilgili detaylı bir raporu komisyonla paylaşacaklarını söyledi.

Komisyon üyeleri, TikTok'un dezenformasyonla mücadeledeki rolüne dair sorular yöneltti. Gelen, TikTok'un dezenformasyonla mücadele konusunda iş birliği yaptığı kurumlar arasında Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) olduğunu ancak bu iş birliğinin yalan haberlere müdahale anlamına gelmediğini belirtti.

Siber dilencilik konusunda sıfır tolerans politikası benimsediklerini vurgulayan Gelen, platformun bu tür faaliyetleri tespit ettiği an hesaplara yaptırım uyguladıklarını ifade etti. Ayrıca, kara para aklama konusunda MASAK ile iş birliği yaptıklarını ve canlı yayında para transferlerinde kimlik ibrazı zorunluluğu getirdiklerini açıkladı.

TikTok'un yaş sınırlamaları konusunda çalışma başlatacaklarını söyleyen Gelen, çocukların güvenli internet kullanımı konusunda da BTK ve Güvenli İnternet Derneği ile iş birliği yapacaklarını belirtti.

Sıfır Araç Alımlarında Proforma Fatura Uyarısı! Gerçek Faturaya Dikkat Sıfır Araç Alımlarında Proforma Fatura Uyarısı! Gerçek Faturaya Dikkat

Görüşme sırasında, TikTok üzerinde dekolte göstererek kira yardımı talep eden bir kullanıcı örneği de ele alındı. Gelen, bu tip içeriklerin topluluk kurallarına aykırı olduğunu ve tespit edildiklerinde yaptırım uygulandığını belirtti.

Toplantının sonunda, TikTok'un canlı yayınlarını yönetme konusunun zorlu bir süreç olduğunu kabul eden Gelen, yapay zeka kullanarak içerikleri denetlediklerini ve olası ihlallerde insan yöneticilere bildirdiklerini söyledi.