Kamu kurumlarında görev yapan 400 binin üzerindeki sözleşmeli personel için emeklilik hesaplamalarını doğrudan etkileyecek yeni bir düzenleme hazırlandı. Nüfus Politikaları Kurulu tarafından ele alınan ve ilgili bakanlıkların prensipte uzlaştığı çalışma ile ebeveynlik hakları doğrultusunda yarı zamanlı çalışan sözleşmeli personelin prim kayıplarının telafi edilmesi hedefleniyor.

Altın fiyatları güne düşüşle başladı
Altın fiyatları güne düşüşle başladı
İçeriği Görüntüle

Kadrolu memur ve işçilerle statü eşitliği sağlanacak

Mevcut yasal mevzuatta, anne veya baba yarı zamanlı çalışma hakkını kullandığında çalışmadığı sürelere ait sosyal güvenlik primlerini sonradan borçlanarak ödeyebiliyor. Bu haktan kadrolu memurlar ve işçiler faydalanabilirken sözleşmeli personel kapsam dışı kalıyordu. Hazırlanan yeni kanun teklifi taslağıyla, sözleşmeli personelin de eksik günlerini sonradan prim ödemesi yaparak tamamlamasına ve emeklilik haklarını kaybetmemesine olanak tanınacak.

Kanun teklifi TBMM gündemine taşınacak

Düzenleme metninin teknik ayrıntılarının tamamlanmasının ardından, teklifin kısa süre içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması bekleniyor. Yasalaşma sürecinin tamamlanmasıyla birlikte çocuk bakımı ve yarı zamanlı mesai nedeniyle prim kaybı yaşayan binlerce sözleşmeli kamu çalışanı geçmişe dönük prim telafisi imkanından yararlanabilecek.