Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yerel yönetimlerde sözleşmeli personel ücret tavanlarına ilişkin 7 Sıra Nolu Genelge (2025/7) yayımlandı. Genelge, 3 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı'nın ilgili maddesi uyarınca 1 Temmuz 2025 ile 31 Aralık 2025 dönemi için geçerli olacak şekilde belirlendi.

Memur Aylık Katsayıları Belirlendi

* Aylık katsayısı: 1,170211

* Taban aylık katsayısı: 18,316014

* Yan ödeme katsayısı (iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zamları için): 0,371113

Sözleşmeli Personel Ücret Tavanları ve Artış Oranları

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49. maddesi kapsamında, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren sözleşmeli olarak çalıştırılacak personelin ücretlerinin belirlenmesinde ve ödenmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınacak:

Uyuşturucu soruşturmasında flaş gelişme: Oyuncu Onur Tuna’nın test sonucu belli oldu
Uyuşturucu soruşturmasında flaş gelişme: Oyuncu Onur Tuna’nın test sonucu belli oldu
İçeriği Görüntüle

* Sözleşme örnekleri ilgili Bakanlıklara (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı) gönderilecek.

* 1 Temmuz 2025'ten itibaren geçerli aylık net ücret tavanları, belirlenen katsayılar dikkate alınarak unvanlar itibarıyla Ek-1 sayılı Cetvel'de gösterilmiştir.

* Belediye ve il özel idaresi meclisleri veya büyükşehir belediyeleri bağlı kuruluşlarının yönetim kurulları, 1 Temmuz 2025'ten sonra ilk defa istihdam edilecek sözleşmeli personel için Ek-1'deki tavanları aşmamak kaydıyla net ücret belirlemeye yetkilidir.

* Mevcut sözleşmeli personelin 1 Temmuz 2025 sonrası net aylık sözleşme ücreti hesabında, Devlet memurlarının 2025 ikinci altı ayı için gerçekleşen aylık artış oranı (%15,57) dikkate alınacak ve Ek-1'deki tavanları aşmamak kaydıyla, Haziran ayındaki sözleşme ücreti %15,57 oranında artırılarak ödenecektir.

* Ek-1'deki tutarlar, 7349 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile getirilen vergi istisnası dikkate alınarak hesaplandığından, ayrıca bir istisna tutarı ilave edilmeyecektir.

* Sözleşmesi 31 Aralık 2025'e kadar geçerli olan personele, 15 Aralık 2025 - 31 Aralık 2025 tarihlerini kapsayan 17 günlük süre için, 15 Aralık 2025 tarihi itibarıyla geçerli aylık net sözleşme ücretinin 17/31'i ve Genelge'nin üçüncü maddesinde belirtilen ek ödemenin 17/31'i tutarında ödeme yapılacaktır.

Ek Ödeme Uygulamaları

* Tam zamanlı sözleşmeli personele 375 sayılı KHK ek 9. maddesine göre ek ödeme yapılacaktır. Ek ödeme oranları ve tavanları Ek-2 sayılı Cetvel'de yer almaktadır.

* Ek-2'deki unvanlarda ek ödeme oranlarına ilave puan eklenmesi öngörülenlerin ödemeleri, bu puanlar ilave edilerek yapılacaktır.

* Ek ödeme için ayrıca bir meclis veya yönetim kurulu kararı alınmaksızın, 1 Temmuz 2025'ten geçerli olmak üzere, personelin aynı mahalli idaredeki hizmet süresi hesaplanarak Ek-2'de yer alan ek ödeme oranı üzerinden hesaplama yapılacaktır.

* Kısmi zamanlı sözleşmeli personel ek ödeme uygulamasından yararlandırılmayacaktır.

* Ek ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmayacak, sözleşmede ayrı bir madde olarak ve maaş bordrosunda ayrı bir sütunda gösterilecektir.

İlave Ödemeler

* Uzman tabip ve uzman diş tabibi kadro/pozisyonlarında bulunanlara en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %370'i, tabip ve diş tabibi kadro/pozisyonlarında bulunanlara ise %185'i tutarında ilave ödeme yapılacaktır. Bu ödeme fiilen görev yapılan süreyle orantılı olacak, yılda 30 günü geçmeyen izin süreleri için fiilen görev yapma şartı aranmayacaktır. İlave ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmayacak ve maaş bordrosunda ayrı bir sütunda gösterilecektir.

* 7456 sayılı Kanunun 28. maddesiyle 375 sayılı KHK'ya eklenen ek 40. madde uyarınca kapsamdaki personele (15.965) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ilave ödeme yapılacaktır. Bu ödeme, diğer mali ve sosyal hakların hesabında dikkate alınmayacak, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmayacak ve maaş bordrosunda ayrı bir sütunda gösterilecektir.

Diğer Hükümler

* 2025 yılında çalıştırılmış olan ve 2026'da da çalışmaya devam edecek personelin işten çıkış işlemi yapılmayacak, 2026 yılına ilişkin aylık net ücretleri Ocak 2026'da belirlenerek yeni sözleşme düzenlenecektir.

* Tam zamanlı sözleşmeli personel istihdamına yönelik meclis veya yönetim kurulu kararlarında, her bir kadro unvanı için kaç adet tam zamanlı sözleşmeli personel istihdamına izin verildiği açıkça belirtilecektir.

* Sözleşmeli personel, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği hükümlerinden 31 Aralık 2025'e kadar yararlandırılacaktır.

* Kısmi zamanlı çalışanlar ve proje süresiyle sınırlı çalışanlar hariç olmak üzere, belirli unvanlardaki tam zamanlı sözleşmeli personele, ilgili mevzuat veya sözleşmesi uyarınca benzeri mahiyette ödeme yapılmayanlara ilave ücret ödenecektir.

Genelge, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzasıyla yayımlanmıştır.

Genelge için tıklayınız