İpli skolyoz ameliyatı, geleneksel skolyoz ameliyatlarına kıyasla çok daha az invaziv bir yöntem olarak tanımlanıyor. Doç. Dr. Pehlivanoğlu, bu yöntemin omurgayı sırttan açmak yerine, göğüs boşluğunun kenarından küçük kesiklerle müdahale ederek skolyozu düzelten bir teknik olduğunu belirtti. Kamera yardımıyla yerleştirilen vidalar ve araya gerilen bir ip ile omurganın eğriliği düzeltiliyor. Bu yöntem sayesinde çocukların büyümesi ve gelişmesi devam ederken, omurgaları da doğal bir şekilde düzelme şansı buluyor.

Skolyoz Tedavisi

Doç. Dr. Pehlivanoğlu'nun açıklamalarına göre, ipli skolyoz ameliyatı, profesyonel sporcular ve dansçılar da dahil olmak üzere, aktif yaşam tarzına sahip bireyler üzerinde de başarıyla uygulanabiliyor. Bu yöntem, çocukların ve gençlerin skolyoz tedavisi sonrası eski aktivitelerine dönmesine olanak tanıyor. Geleneksel yöntemlerde, omurga hareketlerinin kısıtlanması ve büyümenin durması gibi sorunlar yaşanırken, ipli ameliyat yöntemiyle bu endişeler ortadan kalkıyor.

Uygulama Alanları

Tedavinin uygulanabilirliği, büyüme potansiyeline sahip, eğriliği esnek ve genellikle 60-65 dereceyi geçmeyen hastalarla sınırlı. Doç. Dr. Pehlivanoğlu, tedavinin, eğriliği daha fazla olan çocuklarda vidaların sağ ve sol taraftan yerleştirilmesiyle iki taraftan da uygulanabilir hale getirildiğini ifade etti.

Skolyozun Tanımı ve Tedavi

Dijital Telif Yasası İçin Kritik Görüşme Tarihi Belli Oldu Dijital Telif Yasası İçin Kritik Görüşme Tarihi Belli Oldu

Skolyoz, omurganın bir tarafa doğru eğilmesiyle karakterize bir durumdur. Doç. Dr. Pehlivanoğlu, skolyozun çocukluk döneminde sıkça görüldüğünü ve tedavinin eğriliğin derecesine bağlı olarak değiştiğini belirtirken, 20 derecenin üstündeki eğriliklerde tedavi gerekliliği başlarken, 40 derece ve üzeri eğriliklerde genellikle ameliyat öneriyor.