Konut ve site aidatlarında yaşanan yüksek zamların fahiş artışlar olarak nitelendirildiği ve bu duruma yönelik olarak yüzde 30'luk tavan sınırının uygulanacağı açıklanacak. Konuyla ilgili resmi açıklamanın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yakın bir zamanda yapılması planlanıyor.

Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, SABAH Gazetesi'ne verdiği röportajda konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sandalcı, yeni kararların Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Komisyonu'nda görüşüldüğünü ve yakında yasalaşacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, o öğretmenle telefonda görüştü! Cumhurbaşkanı Erdoğan, o öğretmenle telefonda görüştü!

Sandalcı, asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zamın ardından site aidatlarında da ara dönem artışlarının başladığını ve bazı sitelerde yüzde 70'e varan oranlarda zamların gerçekleştiğini ifade etti. Hükümetin bu zamlara dur demek için hazırlandığını söyledi.

Temmuz ayı itibarıyla yaklaşık yüzde 30'luk bir aidat artışının olacağını belirten Sandalcı, yüzde 34'ün üzerindeki artışları fahiş artış olarak nitelendirdiklerini ifade etti. Bakanlık ile birlikte tavan sınırı uygulaması üzerinde çalıştıklarını ve rakamın netleşmekte olduğunu belirtti. Sandalcı, site aidatlarında kira bedellerinde olduğu gibi bir tavan sınırlamasının olacağını ve sitelerin kişiler tarafından değil, mevzuatlar tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği'nin düzenleyeceği Tesis Yönetim Zirvesi Programı'nın yeni düzenlemeleri beraberinde getireceğini belirtti.

Sandalcı, site yönetimlerindeki kalitenin artırılması ve rantsal oluşumların önüne geçilmesi için hayata geçirilecek diğer uygulamaları da açıkladı. Bu kapsamda "Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü"nün kurulduğunu ve mesleki standartların belirleneceğini, bu standartları sağlayanlara "yetki belgesi" verileceğini söyledi. Ayrıca, Tesis Yönetim Şirketlerinin düzenli olarak denetleneceğini ve kanuni düzenlemelerin ardından yönetmelik ve ikincil mevzuat çalışmalarının yürütüleceğini belirtti