Son dönemde gündemden düşmeyen başlıklardan biri olan site aidatlarına yönelik yeni bir düzenleme hazırlığı yapılıyor. Fahiş aidat artışlarının önüne geçmek ve adil bir ödeme düzeni sağlamak amacıyla üç bakanlık tarafından yürütülen çalışmada yasal çerçeve oluşturuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışma, Meclis'e sunulmak üzere hazırlanıyor. Yeni düzenleme ile aidat artışları enflasyon oranını aşamayacak.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik yapılması hedeflenen çalışmada, site yönetimlerine ve aidat artışlarına sınırlama getirilmesi planlanıyor. Mevcut durumda aidat artışı için oy çokluğuyla karar alınması yeterli iken, yeni düzenleme ile nitelikli çoğunlukla karar alınması gerekebilecek. Aynı şekilde, apartman içi tadilat ve tamirat işlemleri için de 4'te 3 oy çokluğuyla karar alınması şartı aranacak.

Adıyaman Altınşehir Polis Karakolu'nda bir polis, meslektaşlarına ateş açtı Adıyaman Altınşehir Polis Karakolu'nda bir polis, meslektaşlarına ateş açtı

Düzenleme çerçevesinde önemli bir adım da site yönetimlerine ilişkin atılacak. Bu kapsamda, herkesin site yönetimine aday olamayacağı belirtiliyor. Sertifika almış tesis yönetim şirketleri, site yönetimlerine talip olabilecek. Bu şirketlere yönelik olarak mesleki standartlar belirlenecek ve sektörün meslek tanımı yapılacak. Böylelikle, daha profesyonel ve etkin bir yönetim yapısının oluşturulması hedefleniyor.

Düzenlemenin denetimi de büyük bir önem taşıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şirketlerin denetimini bağımsız denetçiler ile gerçekleştirecek. Site bütçeleri, harcamalar ve toplanan aidatlar her yıl denetlenecek ve haksız, fahiş aidat artışlarına izin verilmeyecek. Bu düzenleme ile birlikte, site sakinlerinin daha adil ve şeffaf bir aidat sistemi içinde yer almaları amaçlanıyor.