Simide KDV düzenlemesiyle birlikte zam sinyali verildi. Seçim öncesinde simitte yapılan zam geri alınmıştı, ancak şimdi KDV düzenlemesiyle birlikte yeniden zam yapılacak. Pastane ya da kafeden simit alanlar yüzde 10, fırından alanlar ise yüzde 1 KDV ödeyecekler. Halihazırda simitte yüzde 1 KDV uygulayan işletmeler, bu değişiklikle birlikte yüzde 10 KDV uygulayacakları için fiyatlarında yüzde 9-10 oranında artış yapacaklar.

KDV Kanunu'na göre KDV oranlarını belirleme yetkisi Cumhurbaşkanı'nda bulunuyor. Uygulamada, lokanta, pastane, kafe gibi işletmelerin ürettikleri simit, börek, poğaça, yaş pasta, kuru pasta gibi ürünler için kasadan alınıp gidilirse ya da eve paket servis yapıldığında yüzde 1 KDV uygulanıyor. Ancak aynı ürün pastanede ya da kafede oturarak tüketilirse yüzde 10 KDV alınıyor.

Kocasının cebinden habersiz para alanlar dikkat! Yargıtay haklı buldu Kocasının cebinden habersiz para alanlar dikkat! Yargıtay haklı buldu

Yeni tebliğ taslağına göre, artık masası ve sandalyesi olan pastane ve kafe gibi işletmelerde ayak üstü alınan ya da eve servis edilen ürünlere de yüzde 10 KDV uygulanacak. Masası ve sandalyesi olan işletmelerde yüzde 1 KDV uygulaması tamamen sona erecek.

Pastane ve kafe gibi işletmelerin, vergiden kaçınma amaçlı olarak KDV karmaşasını fırsat olarak kullandıkları belirtiliyor. Bazı işletmelerin yüzde 1 KDV'li simit ile yüzde 10 KDV'li kolayı ayrım yapmadan yüzde 1 KDV fişi kestiği, bazılarının ise masada sunduğu ürünleri ayak üstü satmış gibi gösterip yüzde 1 KDV uyguladığı ifade ediliyor.