Meclis'e sunulan yasa teklifiyle tütün ürünlerine uygulanan KDV oranının yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılması ve satış fiyatı üzerinden hesaplanan efektif KDV oranının da yüzde 15,25'ten yüzde 16,67'ye yükseltilmesi sigara fiyatlarına etki edebilir.

Bu değişikliklerle birlikte 5 Temmuz'da yapılan ÖTV artışıyla birlikte bir paket sigara üzerindeki toplam vergi yükünün yaklaşık yüzde 81'den yüzde 82,5'e yükseldiği belirtilmektedir.

Habertürk yazarı Rahim Ak'ın aktardığı bilgilere göre, sigara fiyatlarını etkileyen yeni vergi oranı, sigaralar üzerindeki toplam vergi oranını artırarak fiyatları daha da yüksek seviyelere taşıyabilir. Nispi vergi oranının yüzde 63'ten yüzde 20'ye çıkarılmasıyla birlikte mali çarpanın yükselmesi, sigaralar üzerindeki toplam verginin fiyata bağlı olarak daha yüksek bir oranda etkili olmasını sağladı.

Örneğin, sigara fiyatlarına yaklaşık 6,8 kat olarak yansıyan maliyet artışları, yeni vergi oranlarıyla birlikte 7,5 katına yükseltilerek fiyatlara yansıtılması gerekebilir. Bu da 1 TL'lik bir maliyet artışının perakende satış fiyatına yaklaşık 7,5 TL'lik bir artış olarak yansıtılması anlamına gelebilir.

 

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Evine Geldiğinde Karşılaştığı Adamı Öldürdü, Karısını Yaraladı Evine Geldiğinde Karşılaştığı Adamı Öldürdü, Karısını Yaraladı

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi