Sıfır araçta ÖTV indirimi beklentisi son haftalarda pek çok kişinin gündeminde. Öncelikle Cumhurbaşkanının motorlu araç ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırabilecek ya da sıfıra indirebileceği ile ilgili kararın da Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla piyasada ÖTV indirimi geleceği ile ilgili beklentiler artmıştı. Son olarak sıfır araç bulunamaması ve araç fiyatlarındaki artış nedeniyle bayi, galeri ve filo üçgeninde inceleme başlatmış, Ticaret Bakanı Mehmet Muş,  incelemelerin devam ettiğini, gerekirse araç satışı ile ilgili düzenlemenin yapılacağını belirtmişti. Araç sahibi olmak isteyenlerin beklediği ÖTV düzenlemesinin çıkıp çıkmayacağı merak konusu oldu. Peki, ÖTV indirimi gelir mi? Sıfır araçta ÖTV indirimi olacak mı? ÖTV indirimi ile otomobil fiyatları düşer mi? İşte detaylar…

PİYASADA ÖTV İNDİRİMİ BEKLENTİSİ SATIŞLARI ETKİLEDİ

Son günlerde gündemdeki yerini koruyan ÖTV indirimi beklentisi, ikinci el araç piyasasını durma noktasına getirdi. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ÖTV indirimi beklentisinin piyasayı olumsuz yönde etkilediğini bildirdi. Erkoç, "Maliyet artışları, döviz kurunun dalgalı seyri ve arz talep dengesinde yaşanan sıkıntılar, sektörü olumsuz etkilerken, otomobil sahibi olmayı da zorlaştırdı. Yaz aylarının gelmesi ve bayramın yaklaşması sektörün hareketli günler geçirmesini sağlamıştı. Ancak şu an piyasa durma noktasına geldi" dedi.


ÖTV İNDİRİMİ GELİR Mİ?

Sektörü olumsuz etkileyen ve fiyat artışlarına sebebiyet veren birçok etmen olduğuna dikkat çeken Erkoç, "Maliyet artışları, döviz kurunun dalgalı seyri ve doğal olarak arz talep dengesinde yaşanan sıkıntılar, sektörü olumsuz etkilerken, vatandaşlarımızın otomobil sahibi olmasını da zorlaştırdı. Pandemi sebebiyle yaşanan çip krizi ve lojistik sıkıntısı da hala devam ediyor. Piyasaya araç girişinin olmamasının yanında stokçuluk yapılması da fiyatları yükselten etmenlerden biri. Bu sorunların yanı sıra son dönemde gündeme gelen ÖTV indirimi söylentileri de tüketicilerin beklemede kalmasına sebep oldu. Günümüz koşullarında kısa vadede ÖTV indiriminin yapılacağını ya da fiyatların düşeceğini düşünmüyoruz" diye konuştu.