Sıfır araç fiyatlarındaki değişikliklerle ilgili İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel bir açıklama yaptı. Açıklamada, KDV oranlarındaki güncellemeyle birlikte sıfır otomobil fiyatlarının %1,7 oranında artış gösterdiği belirtildi. Bu durumda, en düşük fiyatlı sıfır aracın C Segment sedan aile otomobili olduğu ve fiyatının 655.000 TL olduğu ifade etti.
 

Ayrıca, KDV güncellemesiyle birlikte 1A segmentindeki en ucuz hatchback otomobilin ise 681.000 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulduğu bilgisi verildi. Manuel modellerin genellikle 650 ila 750 bin TL arasında fiyatlandırıldığı ve otomatik ve daha donanımlı versiyonların ise ortalama olarak 850 bin TL'den başladığı ve markaya göre farklılık gösterdiğini açıkladı.

TBMM'de bu hafta neler görüşülecek? TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

Ertemel, sıfır araç fiyatlarının kur, ÖTV, tedarik rakamları ve işçilik maliyetleri gibi çeşitli faktörlerden etkilendiğini belirtti. Ayrıca kayıt dışı ticaretin fiyatlara olumsuz etkisi olduğunu vurgulayarak Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemlerin suni fiyat taleplerinde denge sağladığını söyledi.

Sıfır araç fiyatlarının yatay bir seyir izleyebileceğini belirten Ertemel, ancak kur ve ÖTV gibi etkenlerde değişiklik olması durumunda fiyatların paralel olarak değişeceğini ifade etti.

İkinci el otomobil fiyatlarına da değinen Ertemel, bu fiyatların sıfır otomobillerin fiyatlarına referans alınarak belirlendiğini ve ikinci el otomobil fiyatlarının da sıfır fiyatının üzerinde satılmasının yasaklandığını söyledi. Ayrıca, tedarik sorununun azalmasıyla birlikte ikinci el otomobil fiyatlarının da düşmesi bekleniyor.

Son olarak, ikinci el piyasasında C segment sedan aile otomobilleri ve A1 segment ile B segment hatchback araçların en çok tercih edildiği belirtildi. Bu araçların ülkede üretilmesi ve uygun fiyat avantajı sağlaması nedeniyle tercih edildiğini belirtti.

 

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi