Avrupa Birliği (AB) ülkelerine seyahat etmek isteyenler için Schengen vizesi başvurularında büyük bir değişiklik yapılıyor. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan "dijital vize" önerisi Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi'nde kabul edildi ve 2026 yılında uygulanması planlanıyor. AB, beş yıllık geçiş döneminin ardından 2031 yılından itibaren tüm birlik üyelerinin dijital vize başvurusunu kullanmasını hedefliyor.

Dijital vize başvurusu, AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden yapılacak ve başvurular 2024 yılında başlayacak. Başvurular internet üzerinden yapılacak ve başvuru sahipleri konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmek zorunda kalmayacak. İlk olarak bir güvenli hesap oluşturulacak ve daha sonra başvuru formu doldurularak istenen belgeler yüklenecek, vize ücreti internet üzerinden ödenecek ve başvuru tamamlanacak.

Yeni sistem, başvuruların daha hızlı ve güvenli olmasını hedefliyor ve vize hırsızlığı ve dolandırıcılığa karşı daha dirençli hale getirilmesi amaçlanıyor.