Hekimlerin Şifre Güvenliği ve Kimlik Doğrulama İhtiyacı

Sağlık Bakanlığı, bu tür olumsuz durumların önüne geçebilmek için hekimlerin e-İmza cihazları ve şifrelerini korumaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hastaların kimlik tespitlerinin mutlaka doğru bir şekilde yapılması gerektiğine işaret etti.

Tahminleriyle Ünlü Analist İslam Memiş Altın Hakkında Konuştu! Tüm Yatırımcıları Etkileyecek Tahminleriyle Ünlü Analist İslam Memiş Altın Hakkında Konuştu! Tüm Yatırımcıları Etkileyecek

Reçetem Sistemi Üzerinden Gerçekleşen Manipülasyonlar

Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın yaptığı incelemeler sonucunda, bu tür organize hareketlerin, hekimlerin iş yoğunluğu ve güvencesi altında, Reçetem sistemi üzerinden de ilaç kullanım raporları ve reçetelerin manipüle edildiği belirlendi.

Yasal Sorumluluklar ve Kimlik Doğrulama

Duyuruda, reçetelerin ve sağlık raporlarının, hekimin yasal sorumluluğunda olduğu ve bu belgelerin ancak hastanın doğrudan muayene edilmesi sonucunda düzenlenebileceği vurgulandı. Hastanın kimliği, resmi belgeler veya biyometrik doğrulama sistemleri üzerinden tespit edilmelidir.

Hasta Yönlendirmelerine Dair Dikkat Çeken Detaylar

Özellikle yaşlı, engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı hastalarda kimlik tespitinin yüz yüze yapılması gerektiğine dikkat çekildi. "Eczacı veya hasta yakını" olarak tanıtan kişilerin yönlendirmeleriyle reçete düzenlenmemesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hastanelerde herhangi bir ilaç reklamına veya firma temsilcisine yer verilmemesi gerektiği hatırlatıldı.

Adli ve İdari Yaptırım

Duyuruda, kimlik tespiti yapılmadığı takdirde oluşacak kamu zararına ilişkin adli ve idari yaptırımların olabileceği belirtildi.