Sahra hastanesi, hastaların daha tesisatlı bir hastaneye sevkinden önce ilk müdahale gördükleri geçici olan bir askeri hastane ya da mobil sağlık birimidir. Bu terim ilk olarak askeri tıpta kullanılmıştır. Daha sonra ciddi felaket benzeri sivil durumlarda da kullanıma geçti.
Sahra Hastaneleri
Sahra hastanesi, olaylara ilk olarak yerinde müdahale edebilmek amacıyla, çoğunlukla taşınabilecek tesisata sahip, sağlık personellerinin bulunduğu ve çadır biçimindeki yapılardan oluşan hastane tipidir. Kentlerde kurulan sahra hastaneleri genelde kolay erişilebilecek binalara kurulumu sağlanır. Havadan indirilen sahra hastanelerinde ilgili tıp donanımları sığınak görevindeki bir konteynerin içine yerleştirilmesi sağlanır.
Sağlık Bakanı, deprem bölgesindeki 10 kente 77 sahra hastanesinin kurulduğunu bildirmişti. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "10 ilimizde 77 sahra hastanesi kurduk. Acil sağlık hizmeti verilen bu hastanelerin bir kısmında cerrahi operasyonlar da yapabiliyoruz. Sağlık durumu riskli depremzedelerimiz buralarda yapılan ilk müdahalenin ardından helikopterlerle bölgedeki hastanelere sevk ediliyor” açıklamasında bulundu.