Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu duyuruda, solunum yolu hastalıklarının sıkça meydana geldiği bir mevsimde olduğumuzu belirterek, "En önemli artışı, nezle dediğimiz enfeksiyonlarda görüyoruz. Soğuk havaların başlamasıyla kapalı ortamda geçirdiğimiz süre arttığı için nezle daha hızlı yayılıyor" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz

Bakan Koca, söz konusu paylaşımda, Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Ünal'ın, hastalığın bulaşmasını engellemek için neler yapılması gerektiğini belirten videosuna da ekledi.

Doktor Ünal, solunum yolu enfeksiyonlarının üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları olarak iki formülde olduğunun altınız çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Üst solunum yolu enfeksiyonları, soluk borusunun ayrılım yerine kadar olan enfeksiyonlardır. Burun içinde sinüzit, faranjit, nezle, otit gibi pek çok enfeksiyonlar olabilir. Solunum yolu enfeksiyonları mevsimi denilen bu günlerde bütün bu enfeksiyonlarda artış meydana gelebilir ama en önemli artış nezledir.

Bu mevsimlerde soğuk havaların başlamasıyla birlikte kapalı yerlerde geçirilen süre arttığı için bulaştırma hızı artar ve solunum yolu nezle çok fazla görülür. Burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı, halsizlik, 38 derece ateşi geçmeyen bir hastalık şeklinde kendini gösterir."

Bu hastalığın bulaşmasını engellemek için önemli açıklamalara yer veren Ünal, "Nezleden ve bu tür enfeksiyonlardan korunmak için en temel şart, sağlıklı yaşam kurallarına riayet edilmesidir. Yani, uykuya dikkat edilmesi, dengeli ve düzenli beslenilmesi, spor yapılması gibi temel sağlıklı yaşam kurallarına uymaktır. Böyle yapılırsa, savunma sistemi daha sağlam olur" şeklinde konuştu.

"Sağlam olan kişilere virüs bulaşacaktır"

Ünal, hastalığın engellenmesinde ikinci önemli unsurun, virüs belli bir mesafeden kişiye geçeceğinden hapşıran, öksüren kişilerle araya bir metre mesafe bırakılmasının önemini vurguladı.

Bireylerin hapşırdıkları esnada ele değil dirseğe hapşırmaları gerektiğini vurgulayan Ünal, "Çünkü, ele hapşırıldıktan sonra başkasıyla tokalaşıldığında ya da kapı kulpu tutulduğunda, sağlam olan kişilere virüs bulaşacaktır. Sık sık eller yıkanmalıdır" uyarılarına da yer verdi.