Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem Milletvekilliği için sandık başına gitti. Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan'ın aday olarak yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Recep Tayyip Erdoğan en yüksek oyu almasına rağmen yüzde 50 barajını geçemediği için seçimler 2. tura kaldı.

Rus uzmanlara göre, Türkiye'de Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verilmemesinin birçok nedeni olduğu belirtildi. 

Rus uzmanlar tarafından Türkiye'de Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verilmemesinin nedenlerini şu şekilde sıraladılar;

-Tüm KHK'lıları göreve döndüreceğini açıklaması oy kaybettirdi. Suçlu suçsuz ayrılacağını belirtmedi. 

- FETÖ üyelerinin Kılıçdaroğlu propagandası halkı uzaklaştırdı.

- HDP ile irtibat ve gizli anlaşma yapıldığı düşüncesi ile tüm tutuklu terör üyelerinin serbest bırakılacağı iddiası halkı korkuttu.

- Suriyelilerin hepsini ülkelerine göndereceğim açıklaması birçok Suriyeliyi çalıştıran iş insanları ve esnafın tepkisini çekti.

- ABD taraftarlığı ve Rusya karşıtlığı yeniden ABD'nin sözünden çıkılmayacağı algısını oluşturdu. Rus turistten geçinen turizmciler tepki gösterdi.

-6'lı masada işbirliği yaptığı DEVA, Gelecek, DP gibi parti teşkilatları sahada hiç gözükmedi. Parti adıyla seçime girilmediği için bu partilerin teşkilatlarında küskünlük oluştu. DP'nin hiç oyu olmamasına rağmen CB yardımcılığı ve vekilliği alması olumsuz algı oluşturdu.

-Kılıçdaroğlu'nun adaylık sürecinde kendi adaylığını dayatması heyecanı azalttı. İYi Parti'nin masadan kalkması hem kendisine hem de ittifaka zarar verdi.

- Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'ye karşı yapılan saldırılar ve İnce'yi masaya çekmek için çaba gösterilmemesi genç seçmeni uzaklaştırdı.

-Başta Suriye olmak üzere Libya, Azerbaycan, Irak, Akdeniz vb. kazanımların tümden kaybedileceği korkusu seçmende hayal kırıklığı oluşturdu.

-Savunma sanayisindeki gelişmelerin eleştirilmesi veya hafife alınması özellikle Anadolu'da tepki oluşturdu.

- Deprem bölgesinde çalışmanın yetersizliği ve yeterince plan olmaması bölgede olumsuz etki oluşturdu.

-CHP'de parti içindeki çekişmeler seçmende olumsuz etki oluşturdu.

-İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun geçmişte Türkleri soykırım yapmakla suçlayan demeçleri, bunlara dair özür açıklaması yapmaması gibi etkenler sağ seçmende güvensizlik oluşturdu. 

-Azerbaycan'a yönelik açıklamalar vb. tepki oluşturdu. Türk Devletleri Teşkilatına yönelik hiçbir plan açıklamaması milliyetçi seçmende güvensizlik oluşturdu.

-CHP ve diğer ittifak üyelerinin yurt dışı seçmene yönelik faaliyetleri oldukça etkisiz bulundu. 

-Türkiye'deki tüm yabancı ve sonradan vatandaşlık almış kişilerin düşman olarak gösterilmesi bu seçmeni uzaklaştırdı. halbuki bunları yararlı olanlar veya olmayanlar olarak ayırması gerekiyordu. 

-Memurlar ve çalışanlar konusunda plan sunulmadı. Ekonomi modeli sadece "5'li çeteden" alınacak paralara bağlandı.

Murat Kurum yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı mı olacak? Murat Kurum yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı mı olacak?

-Türkiye'de yaşayan Kafkas, Balkan, Arap vb. ile Çerkez, Rus, İran vb. Türk vatandaşlara yönelik bir çalışma yapılmadı. 

-Z kuşağı olarak adlandırılan gençlerin oy tercihi sadece inançlara indirgendiği için büyük hata yapıldı.

-Kürtlerin oy tercihinde sadece HDP'ye güvenildiği için Güneydoğu'da çalışma yapılmaması bölgede PKK'dan yıllarca tehdit almış olan Kürtleri de rahatsız etti. 

-PKK ve FETÖ üyelerinin sık sık TV ve sosyal medyada Kılıçdaroğlu'na destek açıklamaları halkı korkuttu. 

-DEVA, Gelecek, DP gibi partilerle milletvekili pazarlığı ve yansımaları seçmende tepki oluşturdu. 

Rus uzmanlara göre 2. turda da olası bir yenilgi CHP'de lider değişikliğine neden olacağı gibi bundan sonraki süreçte FETÖ, PKK gibi etkenlerin bütünüyle etkisizleşebileceği yorumları da yapıldı.