Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti ve döviz mevduatlar için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirdi. TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre, KKM'de zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişikliklerin amacı piyasada bulunan TL likiditesini azaltmak ve KKM'den TL cinsinden mevduata geçişi teşvik etmektir.

  • KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadeli mevduatların zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30'a yükseltildi.
  • 1 yıla kadar vadeli mevduatlar ile 1 yıl ve daha uzun vadeli mevduatlar için zorunlu karşılık oranları yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildi.

Yabancı para cinsinden mevduat ve katılım fonları için zorunlu karşılık oranları da tüm vadelerde 1'er puan artırıldı. Ayrıca, piyasada oluşan TL likidite fazlasının sistemden çekilmesi ve TL cinsinden mevduata geçişin teşvik edilmesi amacıyla döviz mevduatlar için TL cinsi zorunlu karşılık uygulamasına başlanacak.

Murat Kurum yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı mı olacak? Murat Kurum yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı mı olacak?

Yurt dışından sağlanan yatırımların teşvik edilmesi amacıyla yatırımlara özel zorunlu karşılık istisnası 31 Aralık 2023'ten 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı.

TCMB, bu adımlarla parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmeye devam edecek ve faiz artırımına ek olarak parasal sıkılaştırma politikalarına odaklanmaya devam edeceğini belirtti.