Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, Türkiye genelinde ilk oruç sürelerinin belirlenmesi dikkatleri üzerine çekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Gürhan Eren'in verdiği bilgilere göre, bu yılın Ramazan'ının ilk günü olan 11 Mart Pazartesi günü, Türkiye'nin farklı bölgelerinde oruç süreleri arasında belirgin farklar olacak.

Ali Koç'tan Mehmet Büyükekşi'ye Bylock göndermesi Ali Koç'tan Mehmet Büyükekşi'ye Bylock göndermesi

Eren'e göre, Ramazan'ın ilk gününde 6 ilde en uzun oruç 13 saat 23 dakika ile tutulacakken, 12 ilde ise en kısa oruç 13 saat 20 dakika sürecek. Geçen yıl 9 dakika olan en uzun ve en kısa oruç arasındaki fark, bu yıl 3 dakikaya indi.

11 Mart Pazartesi günü ilk imsakın Iğdır'da saat 04.52'de, son imsakın ise Çanakkale'de saat 06.02'de gerçekleşeceği belirtiliyor. İlk iftar saati ise Iğdır'da 18.13'te olacakken, Çanakkale'de 19.24'te iftar yapılacak.

Eren'in açıklamalarına göre, Artvin, Kastamonu, Kırklareli, Samsun, Zonguldak ve Sinop'ta en uzun oruç, Adana, Antalya, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İzmir, Kilis, Mardin, Muğla, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da ise en kısa oruç tutulacak.

Bu yılın Ramazan'ında dikkat çeken bir diğer husus ise, bazı şehirlerdeki oruç sürelerinin eşit olması. Eren, bunun 21 Mart'taki ekinokstan kaynaklandığını belirtiyor. Ekinoks sonrası gündüzlerin gecelerden daha uzun olacağını ifade eden Eren, Ramazan'ın son gününde en uzun ve en kısa oruç tutan şehirler tekrar Sinop ve Hatay olacak.