Okul boşaltılıp, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dönüştürülecek iddiası Okul boşaltılıp, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dönüştürülecek iddiası

Merkez Bankası'nın bankaların tüketici kredileri için belirlediği büyüme sınırlaması, kredi faiz oranlarına nasıl yansıyacak? Bu soru, vatandaşlar arasında merak konusu haline geldi. Ekonomist Muhammet Bayram, yeni sıkılaşma adımlarının kredi faiz oranlarına etkisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bayram, Merkez Bankası'nın aldığı kararlar enflasyonla mücadele kapsamında talebi kontrol altına almayı hedefliyor. Bu çerçevede yapılan düzenlemelerin enflasyonu dizginlemeye yönelik olduğunu belirten Bayram, arz tarafındaki fiyat artışının kontrol altına alınmasıyla enflasyonla mücadelenin tam anlamıyla gerçekleşebileceğini ifade etti.

Kredi faiz oranlarının yükseleceği endişesine ise Bayram temkinli yaklaşıyor. Bankaların kredi büyüme oranlarındaki sınırlamaların faiz oranlarını daha fazla yükseltmeyeceğini düşünen Bayram, Merkez Bankası'nın sterilizasyon araçlarını kullanarak fazla parayı piyasadan çekeceğini ve bu sayede faiz artışına gerek kalmayacağını belirtiyor.

Güncel verilere göre, bankaların taşıt ve tüketici kredilerinde aylık faiz oranı %4,24, yıllık faiz oranı ise %50,88 seviyesinde bulunuyor. Konut kredisinde ise aylık faiz oranı %3,89, yıllık ise %46,68 seviyesinde seyrediyor. Ticari kredi faiz oranı ise aylıkta %3,75 ile %4,35 aralığında, yıllıkta ise %45 ile %52 aralığında değişkenlik gösteriyor.

Bayram'a göre, yeni düzenleme ile bankaların daha az kredi vermeleri amaçlanıyor. Bu durumun piyasada enflasyonist ortamın biraz daha dizginlenmesine katkı sağlayacağını ifade eden Bayram, bankaların kredi vermeme iştahının kapanacağını ve kredi verme konusunda daha temkinli olacaklarını belirtiyor.

Ancak, enflasyonun istenilen seviyeye gelmemesi halinde, kredilere yönelik yeni müdahalelerin gelebileceğine dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın kredi vermeme yönünde bir isteği olduğunu vurgulayan Bayram, enflasyonun kontrol altına alınmaması durumunda kredi çekmenin daha zor hale gelebileceğini ifade ediyor.